Avançar set dies el confinament hauria evitat el 60% dels contagis, segons Fedea
En positiu, la declaració de l'estat d'alarma ha evitat gairebé mig milió de contagis
Avançar una setmana el confinament hauria evitat el 60% dels contagis per Covid-19 a Espanya, segons un estudi publicat per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea).
Noticia relacionada
Sanidad confirma 551 muertes más pero ignora el último recuento de Cataluña"Si les mesures de control associades a la declaració d'alarma s'haguessin posat en marxa amb només una setmana d'antelació, el nombre de casos confirmats hagués passat a 47.000, menys de la meitat dels confirmats a data de 4 d'abril. Tal disminució hauria evitat probablement el col·lapse de molts hospitals al nostre país", afirma l'estudi.
En positiu, Fedea afegeix que el nombre de casos confirmats a l'Espanya peninsular hagués augmentat, en absència d'estat d'alarma, de 126.000 a 617.000 casos a data 4 d'abril de 2020. "Amb aquesta mesura, per tant, s'han evitat al voltant de 491.000 infeccions confirmades, la qual cosa representa una reducció mitjana del 79,5% en el nombre de contagis potencials", afegeix l'informe, elaborat pels economistes Luis Orea (Universitat d'Oviedo) i Inmaculada C. Álvarez (Universitat d'Oviedo i Universitat Autònoma de Madrid).
Espanya va reportar els primers casos de contagi al febrer, importats principalment d'Itàlia. Ràpidament, la infecció va continuar propagant-se cap a altres províncies espanyoles, la qual cosa va motivar l'adopció de diferents mesures de distanciament, que van culminar amb la declaració de l'estat d'alarma del 14 de març de 2020.
Noticia relacionada
Las muertes por Covid-19 ascienden a 7.097 en Cataluña tras el cambio de recuentoL'estudi indica que una major població, juntament amb un elevat nombre de persones d'edat mitjana i amb estudis superiors, contribueixen a avançar l'aparició de contagis.
També assenyala que "l'inici, i intensitat, de les epidèmies provincials depèn de la mobilitat internacional, la qual cosa suggereix que les mesures de control de viatgers procedents de zones prèviament afectades, com és el cas d'Itàlia, haurien d'haver-se posat en marxa molt abans, en línia amb les decisions adoptades en altres països".
D'altra banda, l'estudi empíric realitzat en aquest treball ha permès confirmar que la declaració de l'estat d'alarma del 14 de març ha aconseguit mitigar l'efecte del contagi de forma molt significativa, si bé és cert que tal reducció en el nombre de contagis difereix entre províncies.
En general, les províncies que són més prop dels principals epicentres del COVID-19 a Espanya són les que més s'han beneficiat d'aquesta mesura, ja que l'estat d'alarma ha permès trencar el cercle viciós de contagis entre províncies.
En efecte, diferents especificacions del model aplicat indiquen que "la mobilitat de la gent entre províncies ha jugat també un paper significatiu en la propagació del virus a Espanya. Aquesta font de propagació, no obstant això, es redueix significativament que es decreta l'estat d'alarma. Per tant, aquesta mesura no tan sols ha permès contenir els contagis dins de les províncies, sinó també els contagis procedents d'altres províncies".