Zoido (BME) culpa "les incerteses polítiques" de la frenada de l'IBEX enfront de la resta de borses
El directiu ha recordat que el selectiu espanyol acumula una pujada del 10% fins al 15 de desembre
- La capitalització de les borses espanyoles ha superat els 1,15 bilions d'euros
- En castellano: Zoido (BME) culpa a "las incertidumbres políticas" del frenazo del Ibex frente al resto de bolsas
El president de Borses i Mercats Espanyols (BME), Antonio Zoido, ha recordat aquest dijous que, a causa de les "incerteses polítiques", l'IBEX 35 ha patit una frenada davant la resta de borses. No obstant això, el directiu ha recordat que el selectiu espanyol acumula una pujada del 10% fins al 15 de desembre, el millor resultat des de 2013 i que va tenir un millor comportament durant la primera part de l'exercici (va arribar a revalorar-se un 21%).
El president de BME també ha destacat que l'IBEX Small Cap ha batut l'índex amb una revaloració del 26%. De fet, la negociació de les cotitzades de menor grandària suposa el 53% del conjunt de la Borsa, una tendència que "dóna més estabilitat al mercat i repercuteix de forma positiva en els inversors".
D'altra banda, segons ha explicat, s'ha donat una "pràctica absència de volatilitat durant tot l'any", amb el Dow Jones registrant el seu valor mínim dels últims 30 anys (8%) i la Borsa espanyola la meitat que el 2016 (15,7%). Durant aquest exercici, la capitalització de les borses espanyoles ha superat els 1,15 bilions d'euros, xifra que, en opinió de Zoido, representa "un element de confiança cap al mercat espanyol i a les seves cotitzades".
LES EMPRESES DEBUTANTS TRIPLIQUEN DELS FONS CAPTATS
Fins a mitjans de desembre, un total de 23 empreses han debutat als mercats operats per BME i han captat uns 4.290 milions d'euros, fet que suposa tres vegades més que els registrats durant les mateixes dates de 2016 i el quart millor registre dels últims deu anys.
D'aquestes companyies, cinc van iniciar la negociació al Mercat Continu i van captar 4.018.000 d'euros, mentre que la resta ho van fer al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). A més, dues empreses, Másmóvil i Borges, han canviat aquest any de segment i han començat a cotitzar al mercat principal, cosa que, per Zoido, és "molt satisfactori", ja que els mercats compleixen "un paper essencial en el desenvolupament i acompanyament de les empreses".
Així mateix, el 2017 s'han admès al MAB 18 empreses, de manera que a mitjans d'aquest mes el total sumava 84 companyies, que han aconseguit aquest exercici uns 903 milions d'euros de nou capital. Fins a mitjans de desembre, hi ha hagut 98 operacions d'ampliació de capital, a través de les quals es van captar 29.477.000 d'euros, un 31% més que un any abans.
AUGMENT DE DIVIDENDS I PARTICIPACIÓ DE NO RESIDENTS
Els dividends distribuïts per les cotitzades espanyoles van arribar als 25.000 milions d'euros al tancament de novembre, en línia amb els registres d'anys anteriors. La rendibilitat per dividend de la borsa espanyola se situava al tancament de novembre al 4,1% i acumula deu anys per sobre del 4%, segons ha explicat Zoido.
D'altra banda, els inversors no residents van augmentar la seva participació en la propietat de les empreses espanyoles cotitzades en Borsa i, amb les dades de tancament del primer semestre, es preveu un nou rècord històric per sobre del 45%. Les famílies continuen sent el segon propietari a la Borsa, amb el 23,4%, enfront del mínim registrat fa deu anys, que va ser del 20%, ha explicat Zoido.