Unicaja guanya 78 milions d'euros el 2020, un 54,8% menys

L'entitat explica que la seva fusió amb Liberbank avança segons el previst

Per

Bolsamania | 02 feb, 2021

El Grup Unicaja Banc ha obtingut un benefici net de 78 milions d'euros al tancament de l'exercici 2020, després d'efectuar una dotació extraordinària de 200 milions per cobrir el potencial impacte econòmic de la pandèmia. Aquest benefici suposa una caiguda del 54,8% enfront del que va obtenir el 2019. Unicaja ha dit que, exclosa aquesta dotació extraordinària, el resultat de l'exercici hauria ascendit a 218 milions d'euros, amb un augment del 26,6% respecte al resultat de l'exercici 2019. Les seves accions cotitzen planes, als 0,57 euros.

Unicaja ha precisat que ha estat capaç de revertir els efectes negatius derivats de la paralització de l'activitat originada per la declaració de l'estat d'alarma, durant el segon trimestre, al seu marge bàsic (marge d'interessos + comissions), amb una millora en el tercer i quart trimestres del 8,9% i del 3,7%, respectivament, deixant la seva evolució interanual en un creixement del 0,2%. Aquesta millora es produeix tant en el marge d'interessos (+9,2% en el tercer trimestre i +1,1% en el quart) com en les comissions (+8,1% en el tercer i +10,7% en el quart).

D'altra banda, ha explicat que la contenció de costos continua sent un dels pilars de la gestió del banc, desprès de reduir les despeses d'explotació, en relació amb l'exercici 2019, en 35 milions d'euros (-5,7%). Tot això ha portat l'entitat a la millora del seu resultat bàsic (marge interessos + comissions - despeses d'explotació) en un 18,0% en relació amb l'exercici anterior.

Unicaja Banc ha seguit disminuint els seus actius no productius i incrementant al mateix temps el nivell de les cobertures i les seves posicions de liquiditat i solvència, i així ha potenciat la seva situació de fortalesa "davant de l'incert escenari econòmic". En aquest sentit, al tancament de l'any, la ràtio CET-1 se situa al 16,6% i la de capital total al 18,2%, amb un augment de l'excés sobre els requeriments SREP fins als 1.332 milions d'euros.

REDUCCIÓ ACTIUS NO PRODUCTIUS

L'entitat ha estat capaç de seguir reduint "de manera sostinguda" els seus actius no productius -NPA- (dubtosos més adjudicats immobiliaris), descendint aquests en 198 milions d'euros (-8,0%) durant els últims 12 mesos, amb baixades del -12,6% en els actius dubtosos i del -2,5% en els adjudicats. El saldo d'actius dubtosos del grup, al tancament de l'exercici 2020, va disminuir fins als 1.181 milions d'euros, i el d'immobles adjudicats, fins als 1.091 milions. La caiguda de dubtosos es tradueix en una baixada de la taxa de morositat de 0,6 punts percentuals (punts percentuals) durant els últims 12 mesos, fins a situar-se al 4,2%. En el quart trimestre els actius no productius també baixen, en un -5,6%.

Unicaja destaca igualment el "substancial increment" dels nivells de cobertura en aquest context d'incertesa. Així, la ràtio de cobertura d'NPA s'ha incrementat en 7,3 punts percentuals des del mateix trimestre del l'any anterior i en 0,8 punts percentuals durant l'últim trimestre, per situar-se al 65,2%. Aquest augment es deu fonamentalment a les dotacions extraordinàries realitzades per anticipar "les previsibles conseqüències negatives de la pandèmia en la qualitat dels actius".

En conseqüència, el saldo d'actius no productius, nets de provisions, amb un import de 790 milions d'euros, representa únicament un 1,2% dels actius del grup, al tancament del quart trimestre del 2020, reduint-se -0,6 punts percentuals durant els últims 12 mesos.

D'altra banda, Unicaja Banc destaca els "sòlids nivells de liquiditat", així com un elevat grau d'autonomia financera. En aquest sentit, els actius líquids disponibles (deute públic en la seva major part) i descomptables al BCE, nets dels actius utilitzats, s'eleven, a desembre de 2020, a 16.845 milions d'euros, xifra que representa un 25,7% sobre el balanç total del grup. Així mateix, els recursos de clients amb els quals es finança l'entitat superen la seva inversió creditícia, com reflecteix la relació dels crèdits sobre els dipòsits (Loan to Deposit, LTD), que se situa al 65,2%. Finalment, la ràtio regulador LCR, que mesura el volum d'actius líquids disponibles que té l'entitat, sobre les sortides netes de fons dels propers 30 dies, se situa el desembre al 310%, equivalent a més de tres vegades el límit regulador, establert al 100%.

Els excessos de capital i de liquiditat existents situen Unicaja Banc en "una sòlida posició per afrontar les incerteses que continua plantejant l'evolució de la pandèmia i permet a l'entitat seguir jugant un paper rellevant en el suport als seus clients", ha dit la entitat.

LA FUSIÓ

Després de l'aprovació del projecte comú de fusió pels Consells d'Administració d'Unicaja i Liberbank, el procés ha continuat avançant segons el calendari previst. Al gener de 2021 el Registre Mercantil va designar BDO Auditors, S.L.P. com a expert independent que serà l'encarregat d'elaborar un informe sobre els termes acordats per la fusió entre les dues entitats.

Durant les properes setmanes, els Consells d'Administració sotmetran a la seva aprovació la documentació de la transacció i convocaran les seves respectives juntes generals d'accionistes per a l'aprovació formal de la fusió. L'operació llavors quedarà pendent de rebre les autoritzacions reguladores preceptives, que s'esperen obtenir a la fi del segon trimestre, o principis del tercer d'aquest any.

Últimas noticias