Uber fixarà aquest dijous el seu preu per a la sortida a borsa més gran des d'Alibaba

La vaga de treballadors, l'acompliment de Lyft i les dades del fullet d'Uber generen dubtes

Per

Bolsamania | 09 mai, 2019

Compte enrere per al que s'ha qualificat com la major sortida a borsa des d'Alibaba el 2014 i la major estrena d'una tecnològica nord-americana des de Facebook el 2012. Aquest dijous, Uber fixarà el preu amb el qual els seus títols debutaran a Wall Street divendres, 10 de maig. Fa tot just quinze dies la plataforma de transport amb conductor va comunicar que la forquilla estava entre 44 i 55 dòlars per acció. Posarà en circulació 180 milions de títols, i la companyia està valorada entre 80.000 i 90.000 milions de dòlars.

Segons alguns analistes, Uber podria estar adoptant un enfocament conservador per la seva valoració, per després elevar el preu depenent de la demanda dels inversors. A més, suposa una xifra que se situa per sota de la valoració feta anteriorment, que es fixava fins als 120.000 milions de dòlars, segons les estimacions de l'any passat de Morgan Stanley i Goldman Sachs.

La nova valoració és l'última d'una sèrie de revisions a la baixa de la plataforma de transport amb conductor a mesura que s'aproxima el seu debut borsari, que s'espera que sigui el segon més gran en la història als EUA per capitalització, per darrere de la d'Alibaba.

NÚVOLS

No obstant això, la tecnològica s'enfronta a alguns problemes de cara al seu debut borsari aquest divendres. La primera, una vaga de conductors planejada per als Estats Units i el Regne Unit aquest dimecres 8 de maig i per altra banda, la mala evolució en borsa de la seva principal competidora (Lyft) des que va sortir al mercat fa tot just dos mesos.

Lyft (el seu rival directa als Estats Units) va sortir a borsa a finals de març i registra una important caiguda en el preu de les seves accions, encara que és cert que molts inversors han comentat que va començar a cotitzar a un preu superior al que li corresponia i havia de corregir. Des que va tocar la campana fins ara es deixa un 16% en borsa i no està animant massa als inversors que es mostren cauts respecte a aquest tipus de negoci.

Tampoc inspiren confiança les dades que va publicar Uber al seu fullet de sortida a borsa on va declarar pèrdues operatives de més de 3.000 milions de dòlars l'any passat. Encara més cridaner va ser l'avís, a l'apartat de riscos que "potser mai arribaria a ser rendible".

La companyia informa al document que les entitats coordinadores de l'operació tindran l'opció d'adquirir un paquet addicional de 27 milions d'accions per cobrir, en cas d'haver-n'hi, l'excés de demanda de l'oferta. Així mateix, Uber va precisar que els coordinadors de l'oferta han reservat fins a 5,4 milions de títols d'accions ordinàries, el 3% dels 180 milions de títols que seran col·locats, per a la seva col·locació directa a través del programa dirigit als conductors qualificats d'Uber als EUA.

"Els propòsits principals d'aquesta oferta són augmentar la nostra capitalització i flexibilitat financera, així com crear un mercat públic per a les nostres accions ordinàries", explica la companyia, que destinarà els ingressos de la seva sortida a borsa a fins corporatius generals, incloent-hi capital de treball, despeses operatives i despeses de capital.

L'inici indiferent a la sortida a borsa de Lyft, el seu principal competidor, que ha vist les seves accions caure per sota del seu preu d'estrena no sembla haver dissuadit Uber, afirmen els analistes de CMCMarkets, que qualifiquen la seva valoració com a "optimista", tot i que creuen que la companyia té, en la seva defensa, "alguns patrocinadors importants" com PayPal o Toyota.

També, el Fons d'Inversió Pública de l'Aràbia Saudita va invertir 3.500 milions en Uber el juny de 2016, una revelació que va resultar ser bastant incòmoda quan es va fer pública a finals de l'any passat. "En resum, l'empresa no té escassetat de patrocinadors, cosa que significa que pot absorbir els efectes de qualsevol crema d'efectiu addicional, però tot i així, sembla ser un preu alt per a una empresa que no té actius discernibles i que ha estat sota el punt de mira durant els últims anys pel seu comportament en termes de pràctiques d'ocupació".

"La companyia s'ha enfrontat a diversos reguladors de tot el món, cosa que significa que els riscos són bastant alts perquè podria quedar fora d'alguns mercats o haver de pagar càrrecs addicionals per complir amb els estàndards reguladors en diferents jurisdiccions", explica CMCMarkets.

Últimas noticias