Tubacex tanca amb unes pèrdues de 23,3 milions d'euros el primer semestre del l'any

Dona per finalitzada la seva reestructuració i espera una "millora gradual de resultats"

Per

Europa Press | 27 jul, 2021

Tubacex ha tancat el primer semestre del l'any amb unes pèrdues de 23,3 milions d'euros, uns resultats marcats per la caiguda de l'activitat als seus principals sectors de demanda durant la primera part de l'any, segons ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El grup dona per finalitzada la seva reestructuració i espera una "millora gradual de resultats" durant la segona meitat de l'any.

Durant aquest primer semestre del l'any les vendes de Tubacex han estat de 160 milions d'euros, un 43,3% menys que durant el mateix període de l'any passat i l'EBITDA s'ha situat en 0,3 milions d'euros, una caiguda del 98,7%, xifres "molt allunyades" de les obtingudes durant els mateixos mesos de 2020.

Segons ha explicat, la baixa cartera de comandes amb la qual el grup va començar l'any després d'un 2020 de captació "molt baixa", ha provocat "baixos nivells d'activitat" en totes les unitats a nivell global, amb especial incidència a les plantes alabeses , "pendents de la resolució del procés de reestructuració posat en marxa pel grup a nivell global, i tornada a l'activitat".

La companyia ha precisat que a aquests baixos nivells d'activitats s'han unit les vagues i aturades convocades des de principis de febrer a les plantes productives espanyoles. En TTI i Aceralava es manté encara una vaga indefinida pels acomiadaments que es van produir en aquestes plantes alabeses i que van ser anul·lats pel TSJPV.

El fabricant de tubs ha assenyalat que el seu pla de reestructuració financera està permetent "preparar l'organització per fer front als reptes que enfronta la companyia en un context de mercat dominat per la transició energètica".

El conseller delegat de Tubacex, Jesús Esmoris, ha afirmat que, davant una crisi de sector d'Oil & Gas "agreujada" per la pandèmia mundial causada per la COVID-19 i l'acceleració dels objectius de descarbonització de l'economia, Tubacex "ha fet els seus deures en els quals es refereix a una reducció estructural en els seus costos i treballa en un posicionament estratègic que permeti adaptar l'empresa a la nova realitat".

Esmoris ha assenyalat que s'han viscut "moments molt complicats" durant els últims anys. Segons ha apuntat, tots aquests esdeveniments han suposat un "cop dur a la línia de flotació" dels quals eren els seus mercats tradicionals i els ha obligat a "reaccionar ràpidament per adaptar-se a la nova realitat". "Avui podem afirmar que donem per finalitzada la reestructuració del Grup Tubacex. Gràcies a ella, a més d'augmentar la nostra eficiència, amb estalvis superiors als 30 milions d'euros, ens hem preparat per a un futur que inevitablement passa per la transició energètica cap a fonts d' energies més netes", segons ha apuntat.

Esmoris ha subratllat que han avançat en la millora del seu posicionament com una companyia "proveïdora de solucions al sector energètic, deixant enrere el focus en el volum i posant l'èmfasi en el valor afegit". "Hem augmentat la nostra quota de mercat al segment del Gas, que està cridat a jugar un paper clau en aquesta transició energètica, i on mantenim una posició de lideratge. I hem diversificat els nostres productes tant geogràficament com per sectors cap a altres diferents al petroli", ha afegit.

Segons ha apuntat, la primera meitat de 2021 ha estat "complicada", ja que van començar amb una cartera de comandes "molt baixa i baixos nivells d'activitat" en totes les plantes del Grup. No obstant això, ha indicat que la reestructuració i els esforços realitzats els permeten encarar els propers trimestres "amb optimisme". En aquest sentit, ha assenyalat que l'entrada de comandes està augmentant, la cartera està "creixent" i l'activitat productiva "s'està recuperant en totes les unitats". Amb tot això, esperen una "millora gradual de resultats" durant la segona meitat de l'any, i una recuperació més significativa el 2022.

Esmoris ha apuntat que, en paral·lel, estan treballant en un nou Pla Estratègic, ja que és "evident que el mercat energètic està canviant i Tubacex vol formar part d'aquest canvi i liderar-lo". "Tenim l'oportunitat d'exercir un paper clau en el lideratge de la transició global cap a energies més netes", ha subratllat.

DEUTE

D'altra banda, el deute financer net de Tubacex se situa en 338.500.000 d'euros, per sobre del tancament de desembre com a conseqüència del "baix nivell" de generació de resultats i de les sortides de caixa extraordinàries relacionades amb les indemnitzacions del pla de reestructuració i l'adquisició de la participació minoritària de Tubacex Prakash que el Grup no posseïa.

Tubacex ha subratllat que aquesta xifra de deute financer net combinada amb un Ebitda "molt baix", a causa de les circumstàncies actuals, provoquen que "la ràtio d'endeutament se situï a nivells molt alts".

El fabricant de tubs, que ha insistit en el "reeixit" pla de reestructruació financera posat en marxa el 2020, ha destacat que, prova d'això, és que el Grup manté 190,0 milions d'euros de caixa i una posició de liquiditat de 220 milions d'euros, "cosa que garanteixen la solidesa del balanç i cobreixen els venciments dels préstecs fins al 2025".

A més, Tubacex ha subratllat que la generació de caixa esperada durant els propers trimestres gràcies a la "reactivació progressiva" de l'activitat en totes les unitats del Grup i la "millora gradual" de resultats permetrà reduir la xifra de deute financer net fins a situar-lo al tancament d'any a "nivells propers al tancament de 2020, tornant a ràtios d'endeutament pre-Covid a mitjan de 2022".

Últimas noticias