Torres: "Mèxic és un dels països amb més potencial en energia eòlica i solar"
Diu que cal brindar "més suport als mercats emergents"
El president de BBVA, Carlos Torres Vila, ha manifestat que en la lluita contra el canvi climàtic, "Mèxic parteix d'una situació d'avantatge perquè és un dels països amb més potencial en energia eòlica i solar del món", alhora que ha expressat el compromís del grup amb la transició energètica del país.
"Necessitem brindar més suport als mercats emergents, ja que posseeixen la majoria dels recursos naturals i per tant són fonamentals per a la solució", ha assenyalat aquest dimecres en la inauguració de la II Cimera de Sostenibilitat de BBVA Mèxic celebrada a la capital del país.
I, ha remarcat, "perquè es materialitzin les inversions, seran necessàries polítiques públiques que garanteixin l'accés a recursos hidràulics i energètics, així com seguretat jurídica per fomentar la inversió estrangera que estic segur que la nova Administració prioritzarà".
Així ho ha indicat davant de destacats CEOs, empresaris i representants de l'ONU i institucions científiques. Però, a més, el president de BBVA s'ha referit també al positiu impacte que està tenint a Mèxic la Llei de Reducció de la Inflació dels Estats Units (IRA, per les sigles en anglès) a través del fenomen del 'nearshoring', pel qual grans empreses nord-americanes estan traslladant la seva producció a Mèxic.
"Perquè els bancs puguem acompanyar l'economia en la descarbonització i en la sostenibilitat, cal que els governs siguin ambiciosos a les seves metes i creïn un entorn favorable amb polítiques, incentius i marcs perquè les institucions, empreses i ciutadans inverteixin en sostenibilitat", ha apuntat.
Segons la seva opinió, "estem vivint una era de canvis sense precedents que requereix una transformació profunda a tots els sectors de la societat". Aquest procés necessita una gran inversió que “ofereix una gran oportunitat de creixement a llarg termini”, ha afegit.
Torres també ha detallat les xifres de la inversió que considera necessària per assolir l'objectiu de zero emissions netes el 2050. En concret, per a la descarbonització i mitigació del canvi climàtic caldrà una inversió d'uns 275 milions de milions de dòlars fins al 2050, xifra que representa el 8% del PIB anual mundial. Per preservar i regenerar el capital natural, una quantitat propera als 30 milions de milions de dòlars en la propera dècada.
"Com ja vam fer en la nostra transformació digital, la sostenibilitat no es pot entendre com una cosa separada de la innovació. La descarbonització és una història d'innovació. Per això, BBVA participa com a inversor, en alguns dels fons més avançats a cleantech" (noves tecnologies netes) que ens permeten involucrar-nos en projectes pioners i acumular coneixement valuós per assessorar millor les empreses que puguin beneficiar-se d'aquestes innovacions tecnològiques”, ha expressat.
El president de BBVA ha recordat que des del 2018 fins al maig del 2024, BBVA ha canalitzat 240.000 milions d'euros en negocis sostenibles, i "el nostre objectiu és assolir els 300.000 milions per al 2025, objectiu que, de seguir la tendència actual, estic convençut que superarem".
També ha aprofitat aquesta cimera per anunciar que BBVA se sumarà com a Corporate Champion a la iniciativa global de l'International Sustainability Standards Board (ISSB), que busca definir un nou estàndard de reporting en sostenibilitat per a empreses que "els permeti reportar informació de forma consistent i comparable, impulsant així una millor presa de decisions per part del sector financer”.
"La sostenibilitat és el camí cap a un futur més brillant i pròsper. Però en aquesta transició hi haurà guanyadors i perdedors i és obligació d'institucions, públiques i privades, assegurar que les oportunitats que aporta la sostenibilitat arribin a tothom. A BBVA, estem compromesos a liderar aquest canvi i treballar junts per construir un món més sostenible i inclusiu", ha conclòs.