Tesla derrapa: els seus lliuraments de cotxes cauen un 8,5% al primer trimestre
Les xifres se situen per sota de les estimacions dels analistes
"Trimestre de malson per a Tesla". Així defineixen els estrategs l'arrencada del 2024 per al fabricant de vehicles elèctrics que ha disparat la preocupació a Wall Street per la feblesa mostrada per la companyia. I és que el darrer informe donat a conèixer per Tesla mostra que els lliuraments han caigut un 8,5% respecte al primer trimestre de l'any anterior. Les accions de la companyia baixen un 5% a la borsa.
Així, l'empresa ha reportat 433.371 cotxes produïts i 386.810 entregats fins al març. Les xifres s'han situat per molt per sota dels 422.875 lliuraments i la producció de 440.808 vehicles del mateix període del 2023.
Tesla no desglossa les vendes per model, però sí que ha indicat que va produir 412.376 automòbils Model 3/Y i en va entregar 369.783, mentre que la producció dels seus altres models va assolir les 20.995 unitats i les entregues les 17.027.
El mercat havia anticipat una gran caiguda de les entregues trimestrals, tot i que les dades han estat fins i tot pitjors que els pronòstics més febles. De fet, es preveien entregues d'entre 449.080 i 457.000 per al període finalitzat el 31 de març.
"Ha estat un altre mal dia per a Elon Musk després que Tesla informés de la seva primera caiguda en els lliuraments trimestrals en gairebé quatre anys. El distribuïdor de vehicles elèctrics s'ha vist cada cop més contaminat pel seu fundador", indica Danni Hewson, cap de anàlisi financera d'AJ Bell.
"Però Tesla no està només quan es tracta d'un minvant entusiasme pel canvi cap a l'automoció ecològica, ja que és menys probable que els consumidors sensibles als preus canviïn hàbits arrelats. Això se sent més com un sotrac pel camí que com un semàfor, però sens dubte la precaució estarà a la ment dels inversors que considerin el viatge d'inversió de Tesla en el futur", afegeix Hewson.
I tot això enmig de la contínua pujada de preus que Tesla està duent a terme tant als EUA com a Europa, després de fer-ne una retallada temporal al febrer. "Aquest és el dilema essencial de la fabricació: les fàbriques necessiten una producció contínua per ser eficients, però la demanda dels consumidors és estacional", va assegurar el conseller delegat, Elon Musk, a la xarxa social X (antiga Twitter).
"Tesla va començar a pujar els preus dels seus vehicles elèctrics a molts llocs, incloent-hi la Xina, però els inversors probablement continuaran sent escèptics pel que fa a l'impacte dels augments de preus si el creixement de les vendes es reverteix", valora Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
"Si els inversors van fer que el preu de les accions de Tesla es disparés als anys anteriors, cosa que es va deure principalment a l'expectativa d'un creixement anual del voltant del 50%. Si la narrativa de creixement fracassa, serà difícil mantenir Tesla a la valoració actual (relació PE del voltant de 67). En aquest context, només podríem veure que el preu de les accions de Tesla retrocedís encara més. El meu objectiu a la baixa se situa als 150 dòlars per acció", afegeix l'experta.
Al primer trimestre de l'any, Tesla ha hagut de fer front a nombrosos desafiaments com la suspensió de la fabricació de cotxes a la seva gigafactoria d'Alemanya fins a dues vegades: una pels atacs dels rebels hutis al Iemen i una altra com a conseqüència d'un sabotatge elèctric.
A més d'una allau creixent de competidors a la Xina, com BYD i el nouvingut SU7 del fabricant xinès de telèfons intel·ligents Xiaomi.
Les accions de Tesla han baixat un 29% al primer trimestre, la caiguda més gran des de finals del 2022 i la tercera caiguda trimestral més pronunciada des de la sortida a borsa de la companyia el 2010.
Els lliuraments són l'aproximació més propera a les vendes reportades per Tesla, tot i que caldrà esperar fins al proper 23 d'abril per conèixer els resultats financers del primer trimestre del 2024.