Telxius resultarà atractiva si debuta en borsa per sota dels 14 euros
El preu de sortida definitiu s'establirà aquest dijous
- Telefónica ha establert una banda orientativa situada entre els 12 i els 15 euros
- Els particulars només podran comprar quan comenci a cotitzar dilluns que ve
- Els inversors pressionen perquè debuti a la part baixa de l'interval de preus
- En castellano: Telxius resultará atractiva si debuta en bolsa por debajo de los 14 euros
Actualitzat : 09:43
Val la pena comprar les accions de Telxius? Aquesta és la pregunta que es fan a hores d'ara molts inversors quan tan sols falten uns dies perquè la filial d'infraestructures de Telefónica comenci a cotitzar al Mercat Continu. La resposta dependrà del preu al qual la companyia salti definitivament al parquet.
I just això, el preu al qual debutarà el 3 d'octubre, es coneixerà avui dijous. Telxius, que controla unes 16.000 torres de telecomunicacions sense fils mòbils a Espanya, Alemanya, el Brasil, el Perú i Xile i ofereix connectivitat a l'engròs per a la transmissió internacional de dades a través de circuits internacionals i cablejat submarí, farà d'aquesta manera un pas clau en una operació que en el seu llançament es limita als inversors institucionals. Seguint la tònica de les últimes sortides a borsa, pels problemes soferts en algunes operacions prèvies a la crisi, el salt al parquet de Telxius no comptarà amb tram detallista, amb la qual cosa els particulars només podran sumar-se quan els títols ja estiguin cotitzant.
En el fullet que Telefónica va enviar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), va establir una banda orientativa de preus situada entre els 12 i els 15 euros per acció. Per als analistes, la companyia serà atractiva si no esgota aquest interval.
PREU RAONABLE
Iván San Félix, analista a Renta 4 Banco, destaca que "hi ha pressió per part d'inversors perquè el múltiple al qual Telxius surti a borsa sigui més baix"
"Tenint en compte el conjunt d'actius que aglutinarà Telxius, la valoració del total de la companyia hauria d'estar al voltant dels 3.500 milions d'euros", sosté Virginia Pérez, responsable de renda variable de 'Tressis. En la seva opinió, "un preu raonable per a comprar-la estaria al voltant dels 13,75 euros".
Respecte a les principals fortaleses de Telxius, Pérez destaca "l'important potencial del sector, pel creixement del tràfic de dades i la recurrència en ingressos i elevat flux de caixa (generació de caixa) que li garanteixen els seus acords amb Telefónica". No obstant això, aquesta dependència de la seva matriu també és una de les seves principals debilitats "davant Cellnex (el seu directe comparable a Espanya), que en ser independent, té més potencial pel que fa a la signatura de possibles acords amb altres operadors, com poden ser Orange o Vodafone".
Iván San Félix, analista a Renta 4 Banc, destaca que "hi ha pressió per part d'inversors perquè el múltiple al qual Telxius surti a borsa sigui més baix, en entendre que l'absència de companyies comparables en el segment de cablejat submarí (53% EBITDA de 2016 esperat de Telxius) afegeix incertesa".
En aquest sentit, afegeix que "la por dels inversors va encaminada precisament a aquesta divisió de cable submarí, perquè és difícil de valorar. Potser no surti a la part alta de l'interval, llevat que la demanda hagi estat bastant alta". Aquest expert afirma que "si valorem la divisió de torres en 15 vegades l'EBITDA (similar a comparables com Cellnex), l'interval del valor en borsa anunciat equivaldria a valorar la divisió de cable submarí entre 9,6/14,1 vegades".
Telxius podria sortir a borsa "al voltant de 3.200/3.400 milions d'euros, equivalent a un valor de 12,8/13,4 euros"
En la seva opinió, Telxius podria sortir a borsa "al voltant de 3.200/3.400 milions d'euros, equivalent a un valor de 12,8/13,4 euros" per acció. Iván San Félix destaca com a fortaleses "una visibilitat de resultats raonable a llarg termini" i també l'objectiu de Telefónica d'"incorporar més actius a futur". També el fet que la divisió de cablejat submarí compti amb "dos projectes importants".
Respecte a si és interessant per al petit inversor, afirma que "això depèn". "Veurem a quin preu pot comprar", matisa. Perquè no és el mateix un comportament pla o lleugerament alcista o baixista el dia de l'estrena que un comportament molt alcista o baixista en el debut borsari.
FORTALESES I DEBILITATS
En un entorn de tipus d'interès baixos, qualsevol companyia amb fluxos de caixa estable i negoci no cíclic s'ha de veure com una oportunitat
Gonzalo Recarte, d'Orey Financial, insisteix en l'obstacle que "no hi ha comparables cotitzats a la pota del cable". En aquest sentit, afegeix: "Als EUA, Level 3 està valorada en 9 vegades ebitda i Zayo en 10,5 vegades. Això ens donaria una valoració d'uns 3.900 milions d'euros, a la qual hauríem de restar els 700 milions de deute que es quedarà la companyia. Això seria una valoració raonable, de manera que ens mouríem en la banda baixa de l'interval anunciat (12-15 euros) com una valoració atractiva".
Respecte a si Telxius és una opció atractiva per als inversors, aquest expert comenta que "en un entorn de tipus d'interès baixos, qualsevol companyia amb fluxos de caixa estable i negoci no cíclic s'ha de veure com una oportunitat per als inversors que busquin yield (rendibilitat)".
En aquest sentit, afegeix que "en el fullet s'anuncia un possible repartiment de dividend el 2017 de 0,28 euros per acció, fet que suposa una rendibilitat per dividend del 2,3% a la banda baixa de valoració". "Ens sembla poc agressiu atès el pla de generació de caixa presentat i creiem que podria millorar-se en anys successius si realment aconsegueixen eliminar la dependència (superior al 60%) de Telefónica i aconseguir nous contractes", valora.
Precisament, la dependència de Telefónica és també un dels punts febles esmentats per aquest expert. "Una gran part del negoci serà depenent dels contractes de Telefónica per la qual cosa, a llarg termini, qualsevol reajustament o recerca d'alternatives per la seva part posaran en perill la generació de caixa de la companyia". Pel que fa a les fortaleses, subratlla "la capacitat de generar caixa recurrent i el compromís establert d'utilitzar part d'aquesta caixa lliure per al pagament de dividends".
NO ÉS CAP BOGERIA
Borja Rubio, d'XTB, afirma que l'interval de preus "sense ser barat, tampoc no és cap bogeria"
Borja Rubio, analista d'XTB, comenta que "es col·locarà el 40% del capital per part de Telefónica, la qual cosa és un bon senyal. Cotitzarà amb un PER (ràtio preu/benefici) d'unes 50 a 55 vegades, amb una mica de descompte però tampoc sortirà barata". Per exemple, "Cellnex cotitza a un PER 2016 de 70 vegades".
El que més li agrada a aquest expert és que Telefónica seguirà controlant al voltant del 60% del capital. "Ningú coneix Telxius millor que Telefónica i això aporta valor", sosté. Però recorda: "La companyia genera dubtes, sobretot des del punt de vista de com rendibilitzar els seus actius (encara que són de qualitat), tant les torres de telefonia com els cables submarins de telecomunicacions".
No obstant això, Ros recorda que "cal veure de forma tangible com es generaran els ingressos per aquesta part. En el fullet afirmen que el 2022 doblaran el benefici net, i això ens sembla força optimista. El creixement es pot aconseguir, però no serà fàcil".
En qualsevol cas, Ros afirma que l'interval de preus "sense ser barat, tampoc és cap bogeria". I detalla: "No hi ha tram detallista i el tram institucional es cobrirà íntegrament, en un entorn de mercat en el qual hi ha molts dubtes d'on ficar els diners. Es cobrirà l'oferta al 100%, fins i tot més. no és cap bogeria valorar la companyia a aquests preus en l'entorn actual".
Sobre si és interessant comprar accions quan comencin a cotitzar dilluns que ve, Rubio no amaga la seva posició: "Nosaltres no tenim tirada a comprar en un primer moment". De manera més precisa, exposa: "Som més d'esperar. No només a com es col·loca i a com van els institucionals a l'operació, sinó també a com el mercat el deixa cotitzar durant els primers dies, perquè hem vist casos sagnants. A curt termini, no descartem afegir el valor a la nostra cartera en una petita part. És una empresa que seguirem segur", sentencia.