Talgo s'enfonsa després de ser suspès: el Govern veta l'OPA de Magyar Vagon
Els accionistes minoritaris han anunciat que aniran als tribunals per defensar-se
Actualitzat : 18:13
El fabricant de ferrocarrils Talgo ha tancat amb caigudes del 8,72% a la borsa després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) hagi aixecat la suspensió cautelar imposada després que el Govern denegués l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) de Magyar Vagon (Ganz Mavag) per a aconseguir el 100% del capital de la companyia espanyola.
Segons ha explicat el Ministeri dEconomia, la Junta dInversions Exteriors (Jinvex) ha emès un informe negatiu sobre aquesta operació. La Jinvex fa referència a motius relacionats amb la seguretat nacional i l'ordre públic per desaconsellar l'oferta del grup hongarès.
"Pel Govern, Talgo és una empresa estratègica dins d'un sector clau per a la seguretat econòmica, la cohesió territorial i el desenvolupament industrial d'Espanya", assegura el ministeri liderat per Carlos Cuerpo en un comunicat. El govern d'Espanya també ha assegurat que manté com a "objectiu prioritari" l'atracció d'inversió estrangera, "sobretot en aquells sectors i projectes clau per a la nostra competitivitat i seguretat econòmica, de manera equilibrada i compatible amb la protecció dels interessos estratègics o la seguretat nacional".
En un comunicat enviat dimarts a les 12.34 hores, la CNMV assenyalava que mantindrà la suspensió de la cotització mentre la companyia no "difongui una informació rellevant" sobre aquesta situació. Posteriorment, el regulador va informar que la suspensió s'aixecaria a les 14.45 hores.
Cal recordar que Magyar Vagon va presentar el març passat una oferta de 5 euros per acció per l'únic fabricant de trens d'alta velocitat d'Espanya. Des del primer moment, l'Executiu espanyol es va mostrar frontalment en contra d'aquesta operació, amb el ministre de Transports, Óscar Puente, arribant a afirmar que el Govern "farà tot el possible" per evitar que se'n surti.
Un dels principals motius al rebuig del Govern es deu al suport de l'Executiu prorus i antieuropeu de Viktor Orbán a Magyar Vagon. De fet, el 45% del capital del grup hongarès està controlat per Corvinus, un fons estatal hongarès. A més, András Tombor, directiu de la companyia hongaresa, va ser assessor del govern hongarès entre el 1998 i el 2002, també liderat per Orbán.
D'altra banda, el Govern també ha dubtat que les fàbriques del grup hongarès tindrien capacitat suficient per resoldre els problemes de producció de Talgo. A la carta en què la companyia espanyola explicava el rebuig a la proposta d'"integració industrial de Skoda", Talgo argumentava que "no és el moment adequat per explorar possibles alternatives diferents a una oferta pública d'adquisició competitiva que garanteixi els recursos financers i industrials que permetin a Talgo afrontar els seus reptes presents i futurs”.
Els últims dies, representants de Transports van viatjar a Hongria per intentar desembussar la situació, però sembla que les reunions mantingudes no han arribat a bon port.
Cal assenyalar que l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (AEMEC) ha anunciat aquest dimarts que anirà als tribunals per defensar els accionistes minoritaris de Talgo de la ingerència del govern d'Espanya per dificultar el dret a decidir pel veto a la OPA de Magyar Vagon.
"Com a resultat de les irregularitats detectades, AEMEC impugnarà la normativa que permet la suspensió d'inversions estrangeres. Aquesta normativa -que tenia sentit a l'època de la pandèmia i que ha perdut la raó de ser- suposa un greu perjudici als accionistes de societats cotitzades en veure limitada la possibilitat d'acudir a una oferta pública per vendre les seves accions", ha explicat l'Associació en un comunicat.
L'Associació ha explicat que el Reial Decret 571/2023, de 4 de juliol, sobre inversions exteriors, permet la suspensió del règim de liberalització "quan les inversions afectin la salut, seguretat i ordre públic". Segons l'associació de minoristes, l'objecte social de Talgo "no té res a veure" amb les matèries anteriors per la qual cosa el procediment d'autorització iniciat per l'Executiu "no s'ajusta a la Llei, ja que no es donen els supòsits legalment establerts per a la suspensió de l'OPA".