Talgo aconsegueix el 'macrocontracte' de l'AVE

La companyia ferroviària tria a l''Avril', un tren que introdueix al ferrocarril la fila de tres seients ja usual als avions

Per

Bolsamania | 28 nov, 2016

Renfe ha anunciat que serà Talgo qui s'adjudiqui el contracte de subministrament i posterior manteniment dels seus nous trens d'Alta Velocitat, el que constitueix la major comanda de material rodant de la història de l'operadora, que pot ascendir a un màxim de 2.642 milions d'euros.

La setmana passada es van conèixer públicament totes les ofertes i des de llavors tots els ulls apuntaven cap a Talgo com la gran favorita

La companyia ha fet oficial l'anunci després de la reunió del seu consell d'administració. Tres companyies més (Alstom, Siemens i CAF) havien presentat les seves ofertes per fer-se amb el contracte. La setmana passada es van conèixer públicament totes les ofertes i des de llavors tots els ulls apuntaven cap a Talgo com la gran favorita aconseguir la millor puntuació tècnica (28 punts sobre els 35 possibles) i plantejar la proposta econòmica més barata (137.768 euros per plaça i quilòmetre recorregut).

L'oferta econòmica és determinant per a la fallada del concurs, atès que els plecs li atorguen fins a 65 punts d'un total de cent, enfront dels 35 reservats per a l'avaluació tècnica, segons recull Europa Press. Les accions de Talgo cotitzen amb pujades del 0,67% en nivells de 4,963 euros. Els títols ja van tenir un important ascens, més del 13%, després de conèixer-se públicament totes les ofertes rebudes per Renfe i proclamar-se vencedor virtual de la concessió.

LES CLAUS DEL CONTRACTE

El contracte consisteix a fabricar i subministrar a Renfe de forma immediata quinze nous trens AVE. A més, inclou una comanda addicional de quinze unitats més que la companyia anirà sol·licitant en funció de les seves necessitats i per lots de cinc unitats, i el manteniment de tots els vehicles. El contracte és la major comanda de material rodant de la història de l'operadora, que pot ascendir a un màxim de 2.642 milions d'euros.

L'adjudicació es dirimirà després que es ratifiqués un error en la proposta econòmica formulada per CAF, que inicialment presentava un preu inferior. A més, Renfe ratificarà a Talgo com a subministrador malgrat que divendres passat Alstom va enviar una carta a l'operadora en la qual sol·licitava informació sobre l'oferta del fabricador guanyador en considerar que planteja dubtes tant en l'aspecte tècnic com en l'econòmic.

ARRIBA EL SEIENT CENTRAL A l'AVE

El model 'Avril' de Talgo pot circular a una velocitat màxima sostinguda de 363 km/h

Talgo s'ha fet amb el 'macrocontract' de l'AVE amb l''Avril', el tren de "molt Alta Velocitat" desenvolupat per la companyia, en el qual assegura haver invertit uns 50 milions d'euros i vuit anys de treball. Segons l'empresa, el tren pot circular a una velocitat màxima sostinguda de 363 quilòmetres per hora i té capacitat per transportar fins a un màxim de 600 viatgers, si bé la proposta plantejada a Renfe ofereix 521 places.

Per a això, el tren té el cotxe més ample del mercat europeu i, gràcies a això, compta amb una filera de tres seients i una altra de dos, en comptes de les tradicionals dues files de dos seients que presenten els actuals trens AVE. D'aquesta forma, introdueix en el transport ferroviari una forma de distribució de places ja tradicional en l'aviació. L''Avril' també ofereix, segons Talgo, un menor consum energètic i una major accessibilitat, en comptar amb pis baix en tota la longitud del tren.

EL CONTRACTE GENERARÀ 1.000 OCUPACIONS

"És el millor tren per Renfe", va assegurar el ministre després d'anunciar l'adjudicació. "El Govern i Renfe surten beneficiats d'un contracte que permet fer-se amb el tren més modern i també el més barat del mercat", va afegir, segons recull Europa Press. De la Serna va destacar que el 'macrocomanda' AVE de Renfe, el primer que aborda en l'última dècada, suposarà un "impuls" al sector industrial del país. Segons va assegurar, permetrà generar un miler de llocs de treball, entre directes i indirectes, durant el seu període de producció.

Últimas noticias