S&P: els impagaments de deute d'empreses europees toquen màxims històrics el 2020

S'han registrat un total de 23 'defaults' fins a mitjan agost, xifra que suposa un nou rècord

Per

Europa Press | 21 ago, 2020

Els impagaments de deute per part d'empreses europees han marcat màxims històrics enguany, quan encara falten mesos per tancar l'exercici, segons assenyala S&P Global Ratings, que registra un total de 23 'defaults' fins a mitjan agost, xifra que constitueix un nou rècord i supera les suspensions de pagaments declarades a Àfrica, Àsia i Europa durant la crisi financera de 2009.

Europa amb prou feines va registrar 8 incompliments de deute durant el mateix període de 2019, per part d'empreses, 15 en el conjunt de l'exercici anterior, un 35% menys que durant els vuit primers mesos de 2020.

Però, malgrat l'augment de la taxa d'incompliment i del nombre de declaracions de suspensió de pagaments, la qualificadora de riscos indica que el creixement de l'univers d'empreses de grau especulatiu al continent ajudarà a fer que la taxa d'impagaments es mantingui per sota dels màxims registrats durant la crisi financera.

A nivell global, l'agència comptabilitza un total de 159 impagaments corporatius fins a mitjan agost, més del doble que els 74 'defaults' registrats durant els vuit primers mesos de 2019 i un increment substancial en relació a les 118 suspensions de pagaments declarades en tot l'anterior exercici.

Els Estats Units se situa com la regió amb major nombre d'empreses que no compleixen les seves obligacions de deute, amb un total de 105 suspensions de pagament, comparat amb les 52 registrades fins a agost de 2019 i un total de 78 en el conjunt del passat exercici, mentre que a les economies emergents s'han registrat 22 impagaments d'empreses des del mes de gener passat, el doble que en els vuit primers mesos de 2019, mentre que en tot l'any passat es van comptabilitzar 45 'defaults'.

S&P Global Ràtings adverteix que el nombre d'emissors dins del grau especulatiu, en particular els de les categories de qualificació 'B' i 'CCC', ha augmentat considerablement a Europa i en altres llocs durant l'última dècada a causa de les baixes taxes d'interès i les polítiques financeres més agressives aplicades per molts prestataris.

En aquest sentit, estima que al voltant del 18,2% dels emissors de grau especulatiu a Europa són les 'baules més febles' (els qualificats amb 'B-' o per sota per S&P Global Ràtings amb perspectives negatives o qualificacions de vigilància amb implicacions negatives), un màxim històric que suposa un indicador particularment important de futurs incompliments perquè les taxes d'incompliment en aquest segment "solen ser unes vuit vegades més altes en mitjana que les dels seus homòlegs de grau especulatiu".

D'aquesta manera, l'agència ha advertit que la taxa d'impagament del deute corporatiu europeu qualificada dins del grau especulatiu es dispararà durant els pròxims dotze mesos fins a l'11,5% des del 3,35% registrat el mes de juny, en cas que la recessió actual es prolongués a la segona meitat de l'any o que la recuperació prevista fos més feble de l'anticipada.

No obstant això, al seu escenari base, l'agència espera que la taxa d'impagament del deute corporatiu europeu en grau especulatiu se situarà en el 8,5% al juny de 2021, enfront del 3,35% de juny de 2020, amb un total de 62 impagaments.

En un escenari particularment optimista, S&P Global Ràtings assenyala que la taxa d'impagament amb prou feines pujaria en dotze mesos fins al 3,5%, amb 26 'defaults'.

Últimas noticias