Només les empreses amb ERTO per força major tindran prohibit fer acomiadaments abans de sis mesos

A més, el manteniment de l'ocupació s'aplica només als afectats per l'ERTO

Per

Bolsamania | 14 abr, 2020

La prohibició de no fer acomiadaments durant sis mesos imposada a les empreses que s'acullin a un ERTO (expedient de regulació temporal d'ocupació) no serà general, sinó que només s'aplicarà als expedients considerats per causa de força major i no als de causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció derivades del coronavirus. Així mateix, es podrà acomiadar tots aquells treballadors no inclosos a l'ERTO. La sanció per incomplir aquesta clàusula és abonar les quotes de la Seguretat Social que s'hagi estalviat l'empresa.

L'anomenada "clàusula de salvaguarda de l'ocupació" era una de les mesures més ambigües de la precipitada redacció del Reial decret llei 8/2020 de 17 de març per afavorir la utilització massiva d'aquesta figura en comptes dels acomiadaments durant la crisi del coronavirus. Per això, CEOE va sol·licitar un aclariment, que és el que va emetre el dilluns la Direcció General de Treball.

L'organisme que depèn de Yolanda Díaz ha acceptat el criteri de la patronal, i ha considerat que la penalització va lligada a l'avantatge que es concedeix als ERTO per força major, que és l'exempció de les quotes de la Seguretat Social dels treballadors (total si la companyia té menys de 50 treballadors; del 75% si en té més). És a dir, només tindran prohibit fer acomiadaments els que s'estalviïn les quotes, que són exclusivament els considerats per causa de força major i no els ERTO 'normals' per la caiguda de l'activitat derivada del coronavirus, que no tenen cap exempció.

Seguint aquesta lògica, la citada clàusula només s'aplica a aquells treballadors afectats per l'ERTO; en cas que no sigui tota la plantilla, l'empresa podrà acomiadar tots els treballadors que no hagi inclòs a l'expedient temporal, ja fos per suspendre el seu contracte, o reduir la seva jornada. Treball considera fins i tot que no s'incompliria aquesta obligació si s'aplica als treballadors inclosos a l'ERTO, sempre que l'empresa pugui adduir motius específics com ara l'estacionalitat o "esdeveniments concrets".

SÍ ALS ACOMIADAMENTS DISCIPLINARIS I DE TEMPORALS

Més encara, no s'entendrà que s'incompleix aquesta clàusula "quan el contracte de treball s'extingeixi per acomiadament disciplinari declarat procedent, dimissió, jubilació o incapacitat permanent (...). En el cas de contractes temporals, el compromís no es considerarà vulnerat quan el contracte s'extingeixi per expiració del temps convingut, o la realització de l'obra o servei que constitueix el seu objecte, o quan no pugui dur-se a terme de manera immediata l'activitat objecte de contractació".

Aquest compromís de no acomiadar es limita als sis mesos següents a la fi de l'estat d'alarma (de moment, el 25 d'abril). I què passa si l'empresari que ha sol·licitat un ERTO per força major incompleix aquesta clàusula? El Reial decret no deia quina seria la sanció. Ara Treball ho aclareix: haurà de pagar les quotes de la Seguretat Social que s'hagi estalviat per cada treballador acomiadat.

ERTO AMB AVANTATGES I SENSE AVANTATGES

La distinció entre un ERTO per força major derivada del coronavirus o per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció derivades del coronavirus és decisiva, i està provocant molts maldecaps a les empreses i als serveis públics d'ocupació, la qual cosa ha provocat un embús considerable. A la declaració de l'estat d'alarma el 14 de març s'enumerava una sèrie de locals als quals no s'hi podia anar i, per extensió, es va entendre que les activitats que s'hi realitzaven quedaven suspeses (no hi ha una llista d'activitats prohibides com a tal).

Les empreses que realitzen aquestes activitats prohibides poden acollir-se a un ERTO per força major -el Govern ja els ha tancat el local- i les altres no, encara que els seus ingressos hagin caigut a zero. No obstant això, hi ha una gran zona grisa que queda a discreció del funcionari corresponent.

INCREMENT PREVISIBLE DE LES SOL·LICITUDS

A més, el temor a no poder acomiadar durant sis mesos i a no poder pagar els salaris si l'economia triga a recuperar-se (com sembla probable) havia provocat que molts empresaris que tenien dret a un ERTO per força major s'acollissin a l'ERTO de tota la vida (per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció) per no lligar-se les mans.

Però molts d'altres ni tan sols no van presentar aquest ERTO, per por d'haver de complir també aquesta clàusula, en vista de la falta de concreció de la mesura. Ara ja queda clar que no cal que tinguin aquest temor i, encara que l'aclariment arriba un mes després, és possible que vegem un increment de les sol·licituds aquests pròxims dies.

Últimas noticias