Solaria torna a enfonsar-se i cau més del 40% des del seu màxim anual

El valor és un dels més volàtils de la borsa espanyola

Per

Bolsamania | 23 feb, 2021

Actualitzat : 12:22

Solaria torna a enfonsar-se en Borsa (-9%; 17,60 euros) i cau més del 40% des del seu màxim anual, marcat als 31,06 euros a principis d'any. El fabricant de panells solars torna a mostrar una gran volatilitat i, a més, està perdent importants zones de suport per anàlisi tècnica.

Solaria ja va registrar pèrdues destacades aquest dilluns, després que Bolsamanía publiqués que el posicionament dels fons ETF especialitzats en energies renovables havia alterat la cotització del valor durant els últims mesos, segons una anàlisi realitzada per Bank of America.

"La nostra anàlisi suggereix que els fluxos d'ETF d'energies netes poden estar generant dislocacions de preus en les accions europees d'energies renovables", afirmen. "Els ETF posseeixen ara més del 10% del capital flotant de companyies com EDPR i Verbund, i han representat fins al 60% del volum negociat diari", afegeixen.

"També creiem que les dades plantegen preguntes més àmplies sobre el paper dels ETF temàtics al mercat, ja que l'evidència suggereix que les accions poden estar rastrejant els preus dels ETF, en lloc del propòsit previst dels ETF de supervisar els preus de les accions", destaquen.

Els ETF són fons cotitzats indexats que repliquen el comportament d'un determinat índex de referència, en aquest cas de l'S&P Global Clean Energy Index. Els ETF són, per tant, fons d'inversió les participacions dels quals es negocien i liquiden exactament igual que les accions.

EDPR, SOLARIA, VERBUND I ØRSTED

Aquests analistes han identificat més de 123 fons ETF que ara mateix tenen accions de companyies cotitzades europees del sector renovable valorades en 2.900 milions d'euros, amb una concentració particular en quatre valors: EDPR, Verbund, Solaria i Ørsted.

"Les nostres dades suggereixen que aquests ETF ara posseeixen gairebé el 20% del capital flotant de Solaria i més del 10% d'EDPR i Verbund", afirmen.

A més, la seva anàlisi mostra que aquests ETF "poden haver representat fins al 60% dels volums de negociació diaris d'algunes accions durant períodes dels últims 6 mesos".

I afegeixen que "els augments sobtats dels fluxos d'ETF han coincidit repetidament amb moviments importants del preu de les accions, especialment al voltant de les entrades i reequilibris d'índexs".

Així que aquesta pot ser la raó clau que expliqui el moviment i la gran volatilitat de Solaria durant els últims mesos. En concret, l'ETF denominat Invesco Solar ETF ha acumulat fins a 4,5 milions d'accions del fabricant espanyol de panells solars. A més, en conjunt, els ETF han acaparat més del 18% del capital flotant de la companyia.

I és que, segons les seves dades, els tres majors ETF especialitzats "han representat més del 15% dels volums diaris de Solaria durant diversos períodes durant els últims 12 mesos".

Finalment, per explicar les fortes caigudes dels últims dies, Bank of America assenyala que el posicionament dels ETF pot dirigir ara cap a altres companyies com EDP, RWE, SSE, Enel and Terna o Iberdrola, a causa del canvi metodològic realitzat per l'agència S&P a l'hora de fixar els criteris per elegir les companyies de renovables, en funció de la generació del seu EBITDA.

"Atribuïm els importants moviments negatius del preu de les accions en EDPR, Verbund i Solaria, divendres 12 de febrer als canvis proposats en la metodologia de ponderació publicats per S&P pel seu S&P Global Clean Energy Index, que entrarien en vigor durant el pròxim reequilibri d'abril", conclouen des de Bank of America.

La seva conclusió és que "això faria que els fluxos d'ETF s'alineessin millor amb la nostra opinió fonamental que, potser com a resultat de fluxos d'ETF excessivament concentrats, les companyies pures d'energies renovables s'han valorat completament en relació a les companyies no pures, que cotitzen molt més barates".

Una anàlisi molt interessant que, sens dubte, han de tenir en compte els inversors minoristes a l'hora de posicionar-se o no en valors com Solaria i altres accions del sector de les energies renovables, que estan vivint un autèntic boom durant els últims mesos.

Últimas noticias