Six obre la porta a bancs espanyols al seu accionariat després de comprar BME
En el marc dels compromisos assumits amb les autoritats espanyoles segons els termes de la seva opa
Six Group permetrà als membres i participants de les infraestructures de la Borsa espanyola, la majoria bancs i institucions financeres, que entrin a formar part del seu accionariat, en el marc dels compromisos assumits davant les autoritats espanyoles en la seva oferta pública d'adquisició del 100% del capital de BME.
El dossier de l'OPA recull que, amb la sol·licitud d'autorització, la suïssa Six es va comprometre a un tracte igualitari dels usuaris d'infraestructures espanyoles i suïsses. Això implica que Six "intentarà que els membres i participants de les infraestructures clau de BME a Espanya tinguin la mateixa possibilitat de participar a Six Group, d'acord amb les limitacions registrals actualment aplicables als usuaris suïssos i les clàusules del contracte entre accionistes de Six".
Els estatuts de Six estableixen que el consell d'administració de la companyia suïssa pot denegar la transferència d'accions quan consideri que existeix "una causa justa", entre les quals cita que l'adquirent no estigui admès com a operador de borsa suís ni autoritzat a operar com a banc de conformitat amb la llei bancària suïssa".
Els operadors d'infraestructures clau de BME podran comprar accions de Six sense necessitat d'operar a la borsa suïssa
Això afectaria la clàusula del tracte igualitari, de manera que ara els operadors d'infraestructures clau de BME podran comprar accions de Six sense l'obligació d'operar a la borsa suïssa. Entre els membres i participants de les borses de valors espanyoles, BME Clearing i Iberclear s'hi troben les entitats de crèdit espanyoles i empreses de serveis d'inversió.
A la pràctica, el compromís assumit per Six suposa que entitats com ara el Santander, Sabadell, CaixaBank, Bankia, Bankinter, Banc Inversis, Kutxabank, Ibercaja o Renda 4 Banc, per citar-ne unes quantes, podran entrar al capital de Six sense necessitat d'operar a la Borsa suïssa. En el cas de BBVA, durant un temps ja va ser accionista de Six, però va vendre la seva participació al 2018.
Això no significa que Six tingui la intenció d'aprovar una ampliació de capital per donar-los cabuda, com fa constar al seu fullet de l'OPA, només que permetrà que nous accionistes puguin adquirir accions als accionistes actuals.
Pel que fa a la identitat dels principals accionistes de Six Group, la companyia suïssa únicament ha revelat que les seves accions es troben en mans de 122 institucions financeres suïsses i internacionals, cap de les quals no n'és titular de més del 18%, de manera que cap accionista ostenta la majoria absoluta a les juntes generals de Six.
Dins de l'accionariat de Six s'hi troben UBS AG (17,31% del capital social), Credit Suisse AG (14,67%), Raiffeisen Schweiz Genossenschaft (5,5%), Zürcher Kantonalbank (3,32%), Bank Julius Bär & Co. AG (3,19%) i "d'altres accionistes minoritaris" que sumen un 52,87% addicional de títols; el 3,11% del capital romanent és autocartera.
Per part seva, els principals accionistes significatius de BME són Corporación Financiera Alba (12,06%), BlackRock (3,83%), Emmanuel Boussard (1,01%), Norges Bank (2,28%), Simon Davies (2,28%), Michael Tiedemann (3,48%), Anthony A. Yoseloff (1,52%), Farallon Capital Europe (1,04%), Kite Lake Capital Management (2,06%), KL Special Opportunities Master Fund (1,3%), Lyxor Newcits (1,75%) i Syquant Capital (1,03%).
Quan BME va anunciar la seva sortida a la Borsa el 2006, els seus principals accionistes eren el Santander, amb més del 13,2% del capital social, el BBVA (10,4%) i el Banc d'Espanya (9,78%). Tots van anar reduint progressivament la seva participació fins a perdre la condició d'accionistes significatius, o bé es van desprendre de la totalitat dels seus títols.