Santander aposta pels EUA i Mèxic mentre esprem Espanya, Portugal i el Regne Unit
El banc arriba al 100% de la seva filial nord-americana i retalla costos en altres països
Santander està apostant de manera clara per elevar la seva exposició als Estats Units i Mèxic, al mateix temps que està esprement les retallades de costos en altres mercats principals, però menys rendibles, com Espanya, Regne Unit i Portugal.
Els últims moviments estratègics del banc presidit per Ana Botín així ho confirmen. El banc ha elevat la seva oferta pel 20% que no controla en Santander Consumer USA fins als 2.100 milions d'euros, xifra que valora el negoci en 10.500 milions d'euros.
L'objectiu és clar: augmentar el benefici per acció (BPA) del banc en un 3% el 2022. Santander vol "augmentar la rendibilitat amb un risc operatiu addicional mínim i augmentar el pes dels beneficis obtinguts en moneda forta", amb la prioritat d'un "creixement rendible".
Durant el primer semestre, Santander va obtenir un benefici net de 1.291 milions d'euros als Estats Units, per sobre dels 1.180 milions guanyats al Brasil, els dos mercats que s'han convertit en la principal font dels seus beneficis.
Per la seva banda, el Regne Unit va generar 690 milions d'euros en beneficis, seguit d'Espanya (390 milions), Mèxic (387 milions), Xile (321 milions) i Portugal (239 milions), entre els més importants.
A Mèxic, el banc va anunciar al març una oferta per comprar el 8,3% de la seva filial per 550 milions i arribar al 100% de capital.
RETALLADES DE PLANTILLA I OFICINES
Al mateix temps que Santander està apostant clarament pels EUA, el banc segueix esprement les retallades de costos en altres mercats principals, com Espanya, el Regne Unit i Portugal. Al mercat hispà, ha completat un gran ERO amb la sortida de 3.572 treballadors i el tancament de 1.033 sucursals.
"Estem accelerant la transformació del nostre negoci de One Santander a Europa, amb l'objectiu d'obtenir un major creixement i un model operatiu més eficient, cosa que ens hauria de permetre avançar cap al nostre objectiu de ROTE ordinari d'entre el 10-12% a mitjà termini", va explicar el banc durant la presentació dels seus resultats.
I és l'estratègia per seguir reduint el nombre de treballadors i oficines. Al Regne Unit, va anunciar al març el tancament de 111 oficines i l'acomiadament de 600 treballadors "en resposta al canvi en curs dels clients cap a la banca mòbil i en línia, una tendència a llarg termini que s'ha vist accelerada per la pandèmia".
I a Portugal, Santander ha realitzat un ERO per a un total de 685 treballadors, que se sumen als 730 treballadors que ja han abandonat l'entitat durant els últims mesos, xifra que ha suposat una retallada total del 23% a la plantilla portuguesa.
De moment, el mercat està recolzant l'estratègia d'Ana Botín i José Antonio Álvarez amb una pujada borsària superior al 21% aquest any. No obstant això, el seu gran rival a Espanya, BBVA, li porta la davantera en borsa, amb una pujada del 36%.
En aquest sentit, els inversors estan valorant millor l'estratègia de Carlos Torres, que ha consistit a vendre el seu negoci als Estats Units per centrar-se en la recompra d'accions pròpies i en reestructurar-se el negoci a Espanya, al mateix temps que busca alternatives estratègiques pel seu excés de capital.
No obstant això, la diferència de capitalització borsària segueix sent significativa. Mentre Santander val en borsa més de 53.000 milions d'euros, el valor borsari de BBVA no arriba als 37.000 milions d'euros.