RWE creu que la fi del carbó suposarà una pèrdua significativa d'ocupació
La companyia considera que el 2038 és massa aviat per aplicar aquesta decisió
La recomanació que Alemanya deixi d'usar completament carbó com a combustible a partir de 2038, efectuada aquest cap de setmana per una comissió designada pel govern, tindrà un impacte negatiu significatiu sobre l'ocupació, segons ha advertit l'elèctrica alemanya RWE i ha assenyalat que la data fixada per a l'abandonament d'aquesta font d'energia "és massa aviat".
"La data de finalització de 2038 recomanada per la Comissió per a la generació d'energia a força de carbó és massa aviat per a la companyia", ha advertit la 'utility' alemanya en un comunicat, en què defensa la necessitat de tornar a examinar aquesta data el 2032.
En aquest sentit, RWE sosté que la implementació de les propostes de la Comissió governamental representaria un "tour de force" de polítiques estructurals per a les regions afectades i ha afegit que les mesures plantejades pels experts per abordar aquests problemes representen "un bon primer pas", però han advertit que la gestió d'aquest canvi estructural "és una tasca de dècades".
Així mateix, l'elèctrica recorda que ja havia advertit que aquest pla tindria un "impacte considerable en l'empresa i els seus treballadors", tant de manera directa com a través de proveïdors i empreses col·laboradores. "Les propostes de la Comissió tenen greus conseqüències per al negoci de lignit de RWE", ha advertit Rolf Martin Schmitz, conseller delegat de RWE i ha subratllat el compromís de l'empresa per salvaguardar els interessos dels seus empleats i accionistes.
La posada en pràctica correrà per compte del govern federal de la cancellera Angela Merkel i dels Executius dels estats federats
En declaracions al diari alemany Rheinische Post, el màxim executiu d’RWE ha afegit que les propostes suposaran "una reducció significativa" de llocs de treball per a 2023, encara que a dia d'avui no es pot quantificar", però que va "molt més enllà" dels plans anteriors.
En aquest sentit, Schmitz ha apuntat l'impacte directe sobre els empleats de les plantes afectades pel tancament previst per a 2022 i ha afegit que indirectament, durant els anys posteriors, es veuran afectats també els emprats en mineria a cel obert, de manera que ha expressat el seu desig que el pla s'executi d'una manera socialment acceptable, "perquè els empleats no han de ser víctimes de decisions polítiques."
Dissabte passat, l'anomenada Comissió del Carbó va recomanar després de 21 hores de deliberacions que Alemanya deixi d'usar aquest combustible com a molt tard a finals de 2038. La Comissió només pot efectuar recomanacions. La posada en pràctica correrà per compte del govern federal de la cancellera Angela Merkel i dels Executius dels estats federats.
Un 37% de l'energia elèctrica d'Alemanya es genera a través de la producció de lignit i hulla, segons dades de l'Oficina Federal d'Estadístiques (Destatis) de 2017. El país aspira a posar fi a l'explotació de lignit i hulla per complir amb les seves metes de reducció d'emissions de diòxid de carboni. El carbó va cobrar més importància en resoldre el govern l'apagada gradual de la centrals nuclears fins al 2022.
La Comissió va aconsellar que els estats federats afectats per la mesura rebin compensacions d'uns 40.000 milions d'euros durant un termini de 20 anys i va proposar que l'any 2032 es revisi la possibilitat d'avançar la data de sortida al 2035 en consens amb els operadors energètics.