Repsol cau a la borsa després d'anunciar una forta reducció al marge de refinació
Els analistes reconeixen que "hi ha risc de baixada d'estimacions"
Repsol és el pitjor valor de l'IBEX aquest divendres (-2,5%) després d'anunciar ahir a la tarda xifres de producció. La companyia va elevar un 10,2% la seva producció al segon trimestre, fins als 595.000 barrils equivalents de petroli el dia. El marge de refinació es va reduir fins als 6,4 dòlars durant el període, xifra que suposa una caiguda del 72,5%.
"El marge de refinació va baixar substancialment al segon trimestre", assenyalen des de Banc Sabadell, que apunten no obstant que això ja s'esperava. Afegeixen que la mitjana del primer semestre del 2023 (11 dòlars) faria encara assolible la 'guidance' anual d'uns 9 dòlars.
La petroliera va xifrar en 78,1 dòlars el preu mitjà del barril del cru Brent aquest segon trimestre del 2023, xifra que suposa un 31,4% menys que els 113,9 dòlars del mateix període de l'any passat i un 3,8% per sota dels 81,2 dòlars del primer trimestre de l'any.
En el cas del barril West Texas Intermediate (WTI), de referència per als Estats Units, situa el preu mitjà per al període d'abril a juny als 73,6 dòlars, un 32,2% inferior que els 108,5 dòlars del segon trimestre de l'exercici anterior.
Des de GVC Gaesco afirmen que "cal vigilar el marge de refinació" perquè, tot i que la mitjana de l'any encara està a prop dels 9 dòlars, tal com indica Sabadell, si continua el descens tan ràpid que s'ha vist el maig i el juny" hi ha risc de baixada d'estimacions".
Amb tot, GVC destaca que el 2022 va ser excepcional per a la companyia, amb gairebé tots els paràmetres a favor. Ara, la normalització el 2023 del preu del cru, el gas i el marge de refinació es poden compensar, en part, amb la producció més gran i el creixement de renovables i l'activitat comercial, diuen aquests analistes. En tot cas, la valoració de GVC inclou un descens del 20% a l'EBITDA aquest any.
Per a Renta 4, aquestes xifres avancen uns resultats del segon trimestre en línia o lleugerament per sota de les expectatives del consens de Factset (EBITDA: 2.365 milions, -45% interanual i -12% intertrimestral; EBIT: 1.615 milions, -47% interanual i -42% intertrimestral), impactats per la normalització esmentada en les principals dades operatives. "No descartem una freda acollida a l'obertura del mercat", escrivien abans de l'inici de la sessió.