Repsol aconsegueix el 2018 un benefici rècord en vuit anys, fins als 2.341 milions
La petroliera va guanyar un 10% més
Repsol va assolir un benefici net de 2.341 milions d'euros el 2018, un 10% més que els 2.121 milions de 2017 i rècord de la companyia durant els últims vuit anys. La companyia ha dit que aquesta dada és significativa, ja que el preu mitjà del cru Brent l'any passat va ser de 71 dòlars per barril, davant dels més de 111 dòlars de l'exercici 2011.
El benefici net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis de la companyia, també es va incrementar un 10%, fins als 2.352 milions d'euros, per sobre dels 2.131 milions registrats durant l'exercici anterior.
Repsol ha dit que aquests resultats reflecteixen, a més de la solidesa dels negocis, la capacitat d'adaptació i innovació de la petroliera -especialment, després de l'èxit del programa d'eficiència aplicat durant els últims anys-, així com la seva flexibilitat per incorporar i desenvolupar noves capacitats. Tot això ha permès a la companyia augmentar la generació de valor i, alhora, tenir un paper més actiu com a proveïdor multienergia.
Notícia relacionada
Repsol s'enfonsa llastada per les seves "febles" previsions de producció i el petroliLa petroliera també ha explicat que el seu model de negoci integrat li va permetre obtenir un major aprofitament de la millora dels preus del cru, que, en el cas del Brent, van ser un 32% superiors als de 2017, encara que allunyats dels seus màxims històrics. Per la seva banda, el gas de referència, Henry Hub, va mantenir una cotització mitjana similar a l'exercici anterior.
En aquest context, l'àrea d'Upstream va duplicar el seu resultat, fins als 1.325 milions d'euros. L'increment de la producció i la pujada dels preus del cru van ser decisius per a aquest bon exercici, ha dit Repsol. També els efectes de les mesures dels programes d'eficiència i de digitalització.
L'àrea de Downstream va obtenir un resultat de 1.583 milions d'euros enfront dels 1.877 milions del 2017, amb un millor acompliment dels negocis comercials, Màrqueting i GLP, i un positiu comportament de Trading i Gas. L'àrea de Química es va veure afectada per un pitjor entorn internacional i per les parades de manteniment en algunes de les instal·lacions industrials, que també van tenir incidència en Refinació, igual que la debilitat del dòlar davant l'euro.
La companyia va incrementar el seu EBITDA fins als 7.513 milions d'euros, que suposa un increment del 12% respecte als 6.723.000 de l'exercici anterior.
El bon comportament dels negocis, unit a la venda de la participació en Naturgy Energy Group, van incidir en la reducció del deute net del grup fins als 3.439 milions d'euros, enfront dels 6.267 milions registrats en finalitzar l'any 2017, xifra que suposa una caiguda del 45%. Per la seva banda, a finals de desembre la liquiditat ascendia fins als 8.742 milions d'euros.
Durant l'exercici, Repsol va incrementar la retribució als seus accionistes un 15%, fins a situar-la en 0,9 euros/acció. A més, va executar una reducció de capital social mitjançant l'amortització d'accions pròpies, per un volum equivalent a les accions emeses durant l'exercici 2018 amb motiu dels scrip dividends, cosa que representa un augment addicional del benefici per acció.
La companyia preveu incrementar el dividend fins a situar-lo en 1 euro per acció el 2020, i una recompra total de les accions emeses al programa Repsol Dividend Flexible.