Red Eléctrica, sobre Hispasat: "Estem oberts a l'entrada de nous socis"

Juan Lasala, CEO de REE: "no fem el lleig" als socis financers, però en busquem un altre tipus

Per

Bolsamania | 13 feb, 2019

RED ELECTRICA

17:35 26/11/24

  • 17,05
  • 0,06%0,01
  • Max: 17,08
  • Min: 16,88
  • Volume: -
  • MM 200 : 16,09

Després d'un temps perseguint l'operació, Red Eléctrica Española (REE) acaba de tancar la compra d'Hispasat. L'empresa que presideix Jordi Sevilla pagarà 949 milions d'euros per l'operador de satèl·lits a Abertis, controlat de manera conjunta per ACS i Atlantia. Pendents de les autoritzacions corresponents, la companyia avança que la porta a compartir la propietat d'Hispasat està oberta.

"Veiem possibilitats infinites en tots els nostres negocis, però especialment en el de telecomunicacions. Hi ha molts diners al mercat i hi ha actors disposats a pagar per participacions", explica Juan Lasala, conseller delegat d’REE, a periodistes després de la seva intervenció a la Trobada del Sector energètic organitzat per IESE.

L'executiu explica que el capital de la filial que s'ha encarregat de fer la compra d'Hispasat està obert a l'entrada de nous socis. Això sí, segons REE la clau estarà en que aquests socis "aportin altres productes o mercats". "No li fem el lleig a cap participació financera en cap de les nostres filials, però ens agradaria tenir socis d'un altre tipus", puntualitza abans de recordar que "qualsevol canvi en l'accionariat d'Hispasat està subjecte a l'aprovació del Consell de Ministres".

El sector dels satèl·lits està molt actiu, sosté el CEO de Red Eléctrica, alguna cosa que els fa sentir-se molt optimistes cap al futur d'aquest negoci. "El futur està obert i podem prendre decisions que facin que tant Hispasat com Red Eléctrica siguin millors companyies", sosté.

COMPRA SENSE IMPACTE EN EL NEGOCI REGULAT

El gestor de la xarxa elèctrica, participat en un 20% per l'Estat, ja controlava un 10% d'Hispasat abans de tancar la compra del 89,68% de les accions en mans d'Abertis. Encara que Sevilla havia afirmat recentment que l'operació no estava entre les prioritats d’REE, era una compra "perseguida durant molt temps", assegura Lasala. La valoració de l'operador de satèl·lits s'ha situat finalment als 1.058 milions, lleugerament per sota del que estableix inicialment en les negociacions.

Per finançar aquesta compra, Red Eléctrica es recolzara en deute extern, sense recórrer als seus accionistes, indicava aquest dimarts a la CNMV. L'operació arriba dies després que Competència posés sobre la taula les seves intencions de controlar el deute de les empreses energètiques regulades però, segons Lasala, aquesta compra "no tindrà cap impacte sobre la companyia regulada, que complirà tots els seus compromisos". La raó és que la part regulada d’REE és "independent de Red Eléctrica Corporació, que és la propietària de tots els negocis no regulats", recorda l'executiu.

Sobre el paper que ha jugat el Govern en el tancament de l'operació, Lasala és clar: "Ni ens ha obligat ningú, ni ens ha deixat d'obligar". Segons el CEO de Red Eléctrica, la posició al respecte era coneguda: "És una operació que vam iniciar perquè volíem. En algun moment va poder sortir bé, però no va sortir. Ara ho hem perseguit i ha sortit de forma correcta i en termes econòmics propers al que vam posar sobre la taula". Això sí, "no podíem fer aquesta operació en contra del Govern, sobretot perquè és el nostre soci en Hispasat i perquè és també que concedeix les llicències de les òrbites geoestacionals".

Segons Lasala, l'operació dels satèl·lits ofereix grans sinergies amb el seu negoci de xarxes i, en principi, "la integració no suposarà cap ajust de plantilla". L'estimació inicial és que, un cop acabada la integració d'Hispasat, el negoci de telecomunicacions aporti poc menys d'un 20% dels ingressos al grup.

TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Respecte al convuls escenari polític nacional, amb el Govern abocat a convocar eleccions després que el Congrés tombés els seus Pressupostos Generals per a 2019, i com afecta els seus plans de transformació de cara a la transició energètica, l'executiu ha manifestat certa tranquil·litat. En la seva opinió, tot i les diferents "idees i motivacions en les formacions polítiques, la transició energètica és un assumpte tan real i evident que, tot i amb diferents visions, cal tirar endavant".

La companyia afronta el repte de què les xarxes elèctriques estiguin a l'altura de la demanda en plena integració de nova potència renovable per descarbonitzar l'economia. Red Eléctrica estima necessari invertir al voltant de 3.000 milions durant els propers anys i uns 7.000 milions durant la propera dècada. La companyia fa mesos que està immersa en un procés de revisió estratègica focalitzat en l'impuls dels seus negocis per fer possible aquesta transició i ser un referent en innovació tecnològica. REE preveu donar més detalls d'aquesta reorientació estratègica el proper 20 de febrer.

Últimas noticias