Rato, arrogant: "A ningú li va semblar malament l'OPV de Bankia. Igual a la Fiscalia, sí"
Defensa que la sortida a borsa de l'entitat tenia el suport dels supervisors
"Les nostres entranyes les coneixia perfectament el Banc d'Espanya perquè tenia 15 persones en Bankia", diu
Rodrigo Rato ha donat el tret de sortida a les declaracions dels acusats en el cas Bankia. L'expresident de l'entitat i exvicepresident del govern ha respost amb arrogància i amb bastants interrupcions a les preguntes de la fiscal, Carmen Laúna, que ha estat la primera a interrogar-lo. Rato ha defensat des de l'inici de la seva declaració que el Banc d'Espanya coneixia la situació de l'entitat, atès que la monitoritzava habitualment.
L'Audiència Nacional ha reprès aquest dimarts el judici oral que busca aclarir les responsabilitats penals en la sortida a borsa de Bankia i el primer dels acusats en defensar ha estat l'expresident de Bankia Rodrigo Rato. A les preguntes de la Fiscalia sobre la sortida a borsa de l'entitat, Rato ha arribat a contestar: "No li va semblar malament ni a nosaltres ni a Deloitte ni al Banc d'Espanya ni a la CNMV. No sé si per la seva pregunta es dedueix que a la Fiscalia li sembla malament".
En alguns moments, Rato ha mantingut una actitud arrogant cap a les preguntes de Laúna que ha convertit l'interrogatori en un enfrontament. "No perdem més temps", "no entenc on estem arribant" o "no estic d'acord amb el seu diagnòstic" són algunes de les expressions que Rato ha deixat anar a la fiscal, que ha patit constants interrupcions per part de l'expresident de Bankia, així com per la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, que en alguna ocasió ha sol·licitat a la representant del Ministeri Fiscal que emetés directament la pregunta i no divagacions.
Rato s'ha defensat al·legant que el Banc d'Espanya coneixia la situació de l'entitat abans de la seva sortida a borsa i que el rellevant és la seva opinió oficial, favorable a l'Oferta Pública de Venda (OPV), i no la dels inspectors, que "és una qüestió interna que no té rellevància legal". "A mi el Banc d'Espanya em comunica que no només Caja Madrid, sinó les altres sis caixes són viables. Raonablement viables", ha dit.
A més, Rato ha defensat que les set caixes es van acollir "en el procediment que marcava la llei" en fusionar mitjançant un Sistema Institucional de Protecció (SIP), per la qual cosa el Banc d'Espanya els va indicar "clarament els passos que calia donar". "Havíem de fusionar-nos amb un grup d’entitats de manera que l'entitat fusionada representés un 25% més d'actius que l'entitat més gran", ha explicat.
L'expresident de Bankia ha defensat en tot moment que el Banc d'Espanya tenia coneixement de la situació de l'entitat. "Les nostres entranyes les coneixia perfectament el Banc d'Espanya perquè hi tenia quinze persones", ha apuntat en referència a la inspecció i ha afegit que el supervisor "mai" va enviar un requeriment a l'entitat indicant que estigués incomplint "cap de les seves recomanacions". En tot cas, ha defensat que les decisions de crear el SIP i de treure a borsa l'entitat no van ser empresarials, sinó legals.
Rato, d'altra banda, ha qualificat d'"irresponsable" José Antonio Casaus, l'inspector del Banc d'Espanya que va indicar en correus electrònics previs a la sortida a borsa de l'entitat del seu "inviabilitat". La fiscal l’ha interromput en aquest punt.
La compareixença de Rato s’ha estès tot el matí i continuarà, previsiblement, dimecres. L'expresident de Bankia ha rebutjat respondre a les preguntes de les acusacions particulars i populars. La presidenta del tribunal tenia la intenció d'allargar al vespre tant la sessió d'aquest dimarts com la de demà, però els advocats han sol·licitat que les sessions de tot el dia comencin la setmana vinent per facilitar els trasllats a altres comunitats que tenien contractats ja alguns acusats i lletrats. El tribunal ha accedit.