Quines empreses espanyoles guanyen i perdes amb la victòria de Clinton o Trump?
Una victòria de la candidata demócrata podria afavorir a Gamesa, Grifols o constructores com Ferrovial i OHL
Al contrari, si guanya el republicà, les companyies millor parades podrien ser Repsol i Técnicas Reunidas
- Els inversors gairebé no se'n fien de les enquestes, que no es posen d'acord sobre el guanyador de les presidencials als EUA
- Des de Self Bank afirmen que l'impacte del resultat en les accions de Santander, BBVA o Mapfre és difícil d'analitzar
- En castellano: ¿Qué empresas españolas ganan y pierden con la victoria de Clinton o Trump?
Actualitzat : 16:34
Les eleccions presidencials dels EUA tenen en suspens a inversors i empreses. Sobretot a aquestes últimes, que no saben el panorama que els espera a partir d'aquest dimecres, una vegada es coneguin els resultats de la votació. A Espanya hi ha diverses companyies que es mantenen a l'espera de conèixer si finalment guanya la demòcrata Hillary Clinton o el republicà Donald Trump, ja que depenent d'això podrien veure's beneficiades o perjudicades.
Són molts els sectors empresarials que romanen atents al que passi als EUA
I és que les propostes que han fet tots dos candidats durant la campanya electoral anima a pensar en les possibles conseqüències del seu ascens a la Casa Blanca. Segons explica l'analista de Self Bank Felipe López-Gálvez, "són molts els sectors concrets que romanen atents a allò que pugui passar", i és que "l'aposta de Hillary Clinton per les energies netes podria perjudicar a les petrolieres, incloses les de fracking". A més, si finalment "s'ensurt amb la seva i acaba pujant el salari mínim es veurien damnificades les cadenes de menjar ràpid i distribuïdors tipus Wal-Mart, que treballen amb marges estrets".
Per contra, explica l'analista, la majoria d'empreses de consum "agrairan la defensa que fa la candidata demòcrata de la immigració", un col·lectiu del que depèn en gran manera el consum als EUA, que representa prop del 70% del PIB.
En l'altre costat de la moneda, una possible victòria de Donald Trump faria que el deute públic nord-americà es veiés "amb pitjors ulls" per part dels inversors, ja que "podria caure el dòlar i passaria a tenir més risc a causa del previsible increment de la despesa pública". A més, "les manifestacions de Trump sobre l'enduriment dels acords comercials podrien tenir implicacions en el comerç amb Llatinoamèrica i la Xina; de manera que, de forma indirecta, podria impactar en les empreses que tenen interessos comercials en aquests països", destaca López-Galvez.
Per a l'expert de Self Bank, és clar que moltes empreses espanyoles estaran atentes al que passi "bé perquè tenen negoci directament als EUA o bé per la seva relació amb Llatinoamèrica", regió que veurà retardada la seva recuperació en el cas que Trump surti triat president. "A priori, l'elecció de Clinton hauria d'afavorir a Gamesa, Grifols o constructores com Ferrovial i OHL. Per contra, Repsol i Técnicas Reunidas podrien sortir reforçades si guanya el candidat republicà", assegura l'analista.
A més, indica que "l'impacte que pugui tenir en les accions de Santander, BBVA o Mapfre és difícil d'analitzar" perquè malgrat la menor regulació per la qual aposta Trump els beneficiaria, també podrien rebre malament el retard de la pujada de tipus per part de la Fed que gairebé amb total seguretat es produeixi si guanya el republicà.
UN ALTRE CISNE NEGRE?
Després de la inesperada victòria del 'Brexit' en el referèndum celebrat a Regne Unit el passat mes de juny, els inversors temen ara que puguem veure un altre 'cigne negre' en les eleccions nord-americanes, que seria la victòria de Triump. Els inversors cada vegada se'n fien menys d'unes enquestes que no es posen d'acord sobre el guanyador de les presidencials, per la qual cosa el recompte de vots serà "crucial" per als mercats, com apunten des de Self Bank.
Històricament la borsa americana s'ha comportat millor amb un inquilí demòcrata a la Casa Blanca que amb un de republicà
Cal recordar que històricament la borsa americana s'ha comportat millor amb un inquilí demòcrata a la Casa Blanca que amb un republicà. I la història també diu que les reaccions del mercat en els dies posteriors no són premonitòries del que ocorrerà durant els pròxims anys. Així, convé tenir en compte que en les primeres sessions després de l'elecció de Barack Obama en 2008 la borsa va caure un 5% i després dels comicis de 2012, un 3,6%. No obstant això, sota el seu mandat la borsa americana ha registrat una de les seves millors ratxes alcistes de tots els temps, recorda López-Gálvez.
"S'estendrà un sentiment generalitzat d'alleujament en cas que Donald Trump no arribi al poder ja que aquest controvertit personatge portarà amb si al principal enemic dels mercats: la incertesa", diu l'expert, que assenyala que Clinton és "una candidata amb un discurs continuista i assenyat, per la qual cosa la seva elecció aportarà major estabilitat". "Aquesta estabilitat i la millora de l'economia haurien de ser arguments de sobres perquè la Reserva Federal reprengui la pujada dels tipus d'interès", conclou.