Què significa el retorn de Trump a la Casa Blanca per a les empreses europees?

El pla d'imposar aranzels preocupa aquest costat de l'Atlàntic

Per

Bolsamania | 06 nov, 2024

Si alguna cosa crida l'atenció aquest dimecres és el bon comportament de les borses nord-americanes, amb alces d'entre l'1% i el 2% en els futurs, enfront de les caigudes de l'IBEX. La resta de places europees, curiosament, han començat amb dubtes, però ara pugen també entre un 1% i un 2%. A banda de l'Atlàntic preocupen els plans d'aranzels de Donald Trump i l'impacte que una guerra comercial podria tenir en els guanys de les empreses europees.

Holger Schmieding, economista en cap de Berenberg, afirma que la tornada de Trump a la Casa Blanca significa "una considerable incertesa en la política comercial i geopolítica, amb implicacions negatives per al creixement del Continent".

Segons Schmieding, Trump inicialment imposaria només aranzels selectius, però cridaners als titulars, però amenaçaria d'anar molt més lluny si la Xina i Europa no li ofereixen concessions significatives en les negociacions.

"Això seria similar al seu enfocament entre el 2017 i el 2020. Per si sola, una escalada de les tensions comercials podria fer que reduíssim la nostra previsió de creixement per al 2025 per a Alemanya (actualment 0,5%) en uns 0,2 punts percentuals i les nostres previsions per a altres països europeus en uns 0,1 punts percentuals”.

Si Trump va més enllà i imposa un aranzel del 10% a totes les importacions d'Europa, el mal podria ser més substancial, afegeix l'economista.

"Per descomptat, un impacte positiu del creixement temporalment més ràpid dels EUA i un dòlar nord-americà més fort poden mitigar aquest dany en alguna cosa. Un creixement més feble a Europa podria inclinar la balança cap a una postura una mica més suau per part del Banc Central Europeu (BCE)”, comenta.

L'economista en cap de Berenberg assenyala també que l'enfocament de Trump sobre els problemes geopolítics (menys suport a Ucraïna, pressió sobre Kíiv per acceptar un armistici en termes favorables per a Rússia) continua sent un tema important amb conseqüències potencialment greus per a Europa, així com per a la Xina, per la determinació dels Estats Units de dissuadir un futur intent xinès de prendre Taiwan per la força.

Segons Barclays, els aranzels proposats per Trump revertirien dècades de liberalització comercial. "Les restriccions podrien reduir el creixement econòmic de la Xina en 2 punts percentuals, el dels EUA en 1,4 i el d'Europa en 0,7. També impulsarien la inflació i podrien obligar els bancs centrals d'Occident a endarrerir la flexibilització monetària" .

En una possible Guerra Comercial 2.0 sota Trump, els aranzels podrien reduir els guanys de les empreses nord-americanes en aproximadament un 5%, generant una pressió negativa sobre els preus de les accions. "Creiem que els sectors de materials, béns de consum discrecional, industrials, tecnologia i salut són els més exposats al risc", assenyala Barclays.

Així mateix, aquests economistes estimen que una guerra comercial total podria reduir en un dígit mitjà-alt els guanys corporatius europeus, sent-ne Alemanya i Itàlia els països més afectats.

Últimas noticias