Què opinen els analistes de la possible OPA d'ACS sobre Atlantia?
La posició del govern italià i de la família Benetton serà clau
ACS ha confirmat que té previst llançar una OPA conjunta sobre Atlantia, operador italià d'infraestructures, juntament amb els fons d'inversió GIP i Brookfield. Tot i això, el gegant nord-americà Blackstone està estudiant la possibilitat d'associar-se amb els Benetton per fer una altra oferta alternativa. En aquest sentit, la posició del govern italià i de la família Benetton, principal accionista amb el 33% del capital, serà clau per veure qui guanyarà el capítol.
El fet que ACS no s'hagi aliat amb els Benetton encara fa més difícil que Florentino Pérez pugui tenir èxit. Els experts de Renta 4 afirmen que "l'operació a priori sembla complicada", a causa de la mida d'Atlantia, però sobretot per "la possibilitat que l'Estat italià hi pugui posar traves", que pot ser "el principal escull" perquè l'operació tiri endavant.
Per a aquests experts, "si finalment es confirma l'operació, permetria rendibilitzar els fons obtinguts amb la venda de Cobra a Vinci, i aclariria la incertesa sobre la destinació d'aquests fons".
Tot i això, destaquen com a negatiu que podria produir-se "un significatiu repunt del palanquejament" d'ACS, fet que pressionaria el grau d'inversió.
BANKINTER: QUÈ DIRAN ELS BENETTON?
Els experts de Bankinter indiquen que hi ha diverses qüestions que han de ser aclarides. En primer lloc, "l'estructura de l'operació pel que fa al repartiment de paquets entre ACS i els fons i el seu finançament". En aquest sentit, recorden que ACS acaba de rebre el pagament dels 5.000 milions d'euros per la venda dels serveis industrials a la francesa Vinci.
En segon lloc, assenyalen que "caldria analitzar el paper que hi pugui jugar el Govern italià (que ja al seu dia es va mostrar oposat a la venda d'Autostrade a un inversor internacional)".
Finalment, "quedaria per veure si l'operació aconseguiria el vistiplau del principal accionista (la família Benetton) o si es tractaria d'una operació hostil", una cosa clau pel 33% del capital que controla la família italiana.
Com a factor positiu, destaquen que “la nova companyia es convertiria en líder mundial en infraestructures, un sector que presenta un gran atractiu per la recurrència dels seus fluxos de caixa a llarg termini”. En negatiu, destaquen l'elevat endeutament per a ACS "en un entorn com l'actual de pujades de tipus d'interès".
En conclusió, assenyalen que "encara caldrà esperar a conèixer quins són els detalls i termes concrets de l'operació per poder fer-ne una valoració, si bé, a curt termini la cotització d'ACS podria veure's afectada atesa la incertesa que sempre es generen en aquest tipus de situacions".
BANC SABADELL
Els experts de Banc Sabadell destaquen que "el resultat final per a ACS seria tenir una participació majoritària en el negoci d'autopistes d'Atlantia (en què ja compta amb una participació a través d'Abertis – 40%)".
Segons la seva opinió, a causa de la mida de l'oferta i de l'elevat deute d'Atlantia, d'uns 30.000 milions d'euros, "la clau serà determinar si el fet d'assolir aquest objectiu implica que s'hagi de consolidar el negoci globalment (consolidat el deute)". En aquest sentit, en la mesura que la preferència d'ACS era no consolidar el deute d'Abertis, no descarten "que es pugui assolir algun tipus de pacte d'accionistes que ho permetin".
Això és molt important per a les ràtios financeres de l'ACS. "La consolidació del deute financer net (DFN) implica un estrès financer més gran, si bé el perfil canvia considerablement, ja que el 72% de l'EBITDA estaria lligat a concessions d'autopistes (vs 11% ara) que solen proporcionar més estabilitat als fluxos de caixa que el negoci de construcció", afegeixen des de Sabadell.
Finalment, assenyalen que "la nostra opinió de la potencial operació estarà condicionada per la valoració a què es produeixi".