PharmaMar: 'Life Science' publica dades d'Aplidín per a Covid, incloent-hi òmicron
Plitidepsina ha demostrat tenir "una potent activitat antiviral a totes les variants"
Actualitzat : 09:27
PharmaMar ha anunciat aquest dimarts la publicació d'un article a la revista Life Science Alliance, titulat 'Pre-clinical and randomized phase' in vitro de plitidepsina (Aplidin) enfront de les principals variants de la SARS-CoV-2, incloent-hi l'actual òmicron. La companyia està pujant amb força (+4%) després de conèixer aquesta notícia.
Segons les dades finals publicades en aquest article, plitidepsina ha demostrat tenir "una potent activitat antiviral en totes les variants a concentracions baixíssimes (nanomolar) amb un índex terapèutic in vitro positiu", assenyala PharmaMar en una nota enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquests estudis han estat dirigits pel Dr. Adolfo García-Sastre, catedràtic al Departament de Microbiologia de l'Escola de Medicina Icahn de la Monte Sinaí, a Nova York, Estats Units.
Els estudis de laboratori in vivo també han demostrat una distribució preferencial de plitidepsina cap al teixit pulmonar, que és l'òrgan fonamentalment afectat als pacients amb Covid-19. En aquests estudis es va observar una reducció de la replicació viral, que va resultar en una disminució del 99% de les càrregues virals al pulmó dels animals tractats amb plitidepsina.
Així mateix, l'article fa una revisió de les dades de l'assaig clínic APLICOV-PC1, en què es va demostrar la seguretat de plitidepsina en pacients amb Covid-19 que requereixen ingrés hospitalari. L'assaig va assolir l'objectiu primari de seguretat i va mostrar eficàcia clínica; a més, l'estudi reuneix proves "consistents" d'un impacte intervingut per plitidepsina a la càrrega viral, a les vies inflamatòries i a la normalització de la limfopènia.
En aquest estudi de fase I-II es van reclutar 45 pacients, el 86,7% dels quals tenien malaltia moderada o severa. 41 pacients (el 91%) tenien pneumònia, sent-ne 32 els afectats (un 71% de la mostra global) per pneumònia bilateral. Destaquen les dades observades en 23 pacients amb malaltia moderada, el 74% dels quals van rebre l'alta hospitalària a la primera setmana de tractament.
PharmaMar ha dit que aquests resultats fonamenten l'assaig clínic de Fase III NEPTUNO, que actualment està reclutant pacients a 17 hospitals d'Espanya i a 9 països més principalment a Europa i Amèrica.
José F. Varona, metge del departament de Medicina Interna de l'Hospital Universitari HM Montepríncipe de Madrid, ha destacat: “La nostra impressió clínica amb plitidepsina a l'estudi d'APLICOV-PC s'ha complert, ja que, a més d'assolir satisfactòriament els objectius de seguretat, hem objectivat en alguns casos una ràpida millora de símptomes i de dades objectives (paràmetres microbiològics, paràmetres d'oximetria i paràmetres radiològics) després de l'administració del fàrmac”.
José María Fernández Sousa, president de PharmaMar, ha subratllat que “totes les dades que hem vist fins ara amb plitidepsina corroboren la nostra hipòtesi inicial sobre la seva activitat com a antiviral. Tant en els estudis duts a terme per PharmaMar com per investigadors de primer nivell de tot el món, plitidepsina ha demostrat tenir una potència mai vista fins ara enfront del SARS-CoV-2. Esperem que el reclutament de pacients de l'assaig NEPTUNO segueixi avançant per poder portar al més aviat millor aquest tractament a tots els pacients afectats pel coronavirus i que requereixen ingrés hospitalari”.