Perú paralitza l'activitat de Repsol a les aigües després de l'abocament de cru

La companyia creu que la decisió és “desproporcionada i desraonada”

Per

Bolsamania | 31 gen, 2022

Actualitzat : 11:11

El ministre d'Ambient del Perú, Rubén Ramírez, va anunciar finalment aquest dilluns la suspensió de les operacions de càrrega i descàrrega d'hidrocarburs de Repsol al mar “fins que brindi les garanties tècniques que no es produirà cap altre vessament”, una decisió que ha estat titllada de “desproporcionada i desraonable” per part de la companyia.

Segons ha informat l'autoritat ambiental, la fuita de cru durant la descàrrega del vaixell tanc italià Mare Doricum, que va tenir lloc el 15 de gener passat, va ser d'uns 11.900 barrils, encara que l'empresa al·lega que són 1.500 menys.

El ministre d'Ambient va afegir ahir que la companyia "no ha evidenciat accions clares de neteja i remediació davant del que ha passat", i ha precisat que aquesta "no garanteix" que el problema pugui ser contingut si és que succeeix a la resta de centres que posseeix al litoral peruà. "Repsol no ha donat les certeses que pugui afrontar un nou vessament a les altres tres línies de càrrega i descàrrega que estan operant al país", va explicar.

Les tasques de neteja després de l'abocament que ha afectat la flora i la fauna de la zona segueixen endavant. De fet, Repsol ha assegurat que ja s'han recuperat el 35% del total de barrils vessats, però aquest cap de setmana un jutge peruà ha decidit impedir el director executiu de Repsol al país, Jaime Fernández-Cuesta, i tres directius més de l'empresa que abandonin el Perú durant 18 mesos.

Els experts de Banc Sabadell reconeixen que la decisió del Perú té un "biaix negatiu", però assumeixen que era "parcialment esperada" i creuen que el seu impacte serà "limitat en valoració". Els títols de Repsol pugen moderadament a la borsa aquest dimarts després de conèixer-se la notícia.

"Perú pesa 1,9% de l'EBIT'21e de Repsol i un 7% de la producció total. "No pensem que la interrupció de les activitats pugui durar molt, ja que és bàsica per al subministrament al país", apunten aquests experts.

D'altra banda, el govern peruà encara no s'ha pronunciat sobre les possibles multes que encara podria estar avaluant (d'incomplir totes les mesures, s'especula que l'import total rondaria als 53 milions d'euros, xifra que suposa menys d'1% de capitalització ).

Últimas noticias