Per què està caient tant Indra després de publicar el seu Pla Estratègic?
La tecnològica torna a deixar-se aquest divendres un 4% després dels forts descensos del 5% de la passada jornada
- Els experts adverteixen que els objectius financers anticipats s'han situat per sota del que s'esperava
- Preocupa també el ritme de reducció de deute i les seves dificultats per créixer en la divisió d'IT
- En castellano: ¿Por qué está cayendo tanto Indra tras publicar su Plan Estratégico?
Actualitzat : 12:54
Indra va presentar aquest dijous el seu Pla Estratègic 2018-2020, dins el qual va anunciar la seva guia de resultats per al 2020. Els principals components de la guia són el creixement d'ingressos "d'un dígit simple", el creixement de l'EBIT superior al 10% i la generació de 'free cash flow' d'entre 550 i 650 milions d'euros.
"Els objectius de la guia són inferiors a les nostres estimacions, principalment en EBIT i generació de caixa. L'EBIT aconseguiria 236 milions d'euros el 2020 tenint en compte un creixement del 10%, inferior a les nostres previsions de 276 milions d'euros, mentre que els objectius de generació de caixa també queden per sota del que s'esperava tenint en compte un nivell de capex en línia amb l'objectiu de la companyia", explica Iván San Félix, analista de Renta 4. San Félix ja preveia aquest dijous un impacte negatiu en la cotització d'Indra després d'aquestes notícies.
Els experts de Bankinter, per part seva, enumeren les raons per les quals el mercat està reaccionant tan negativament després de la publicació del Pla Estratègic d'Indra, i donen tres motius fonamentalment:
1. Els objectius del pla són conservadors si considerem les bones perspectives que mostren els sectors en què opera la companyia (canvi tecnològic, increment del trànsit i el transport, major inversió europea en defensa).
2. La millora de marges durant els propers anys depèn d'un creixement que generi palanquejament operatiu que requereix majors volums d'inversió que en anys anteriors.
3. El ritme de reducció de deute continua sent gradual (l'objectiu és arribar a una ràtio deute net/EBITDA inferior a 2,0x davant el 2,5x actual, sense concretar data). A més, no s'ha quantificat de forma específica (en forma de 'pay-out' o 'dividend yield' estimat) el dividend que la companyia espera distribuir a partir dels resultats de 2018.
Indra va dir també que preveu agrupar el seu negoci de Tecnologies de la Informació (IT) en una nova filial de la qual tindrà el 100% del capital. Des de Renta 4 insisteixen que Indra està tenint "grans dificultats per créixer a la divisió d'IT", que durant els nou primers mesos de 2017 va representar el 62% del total d'ingressos.
"La clau està en aconseguir que IT aconsegueixi migrar cap a contractes de més valor afegit, una tasca que creiem que portarà temps en materialitzar-se. A més llarg termini (més enllà de 2020) la directiva es va mostrar molt positiva pel que fa a la capacitat de creixement del grup tant en ingressos com en millores d'eficiència i costos", assenyalen aquests experts.
Els analistes de Banc Sabadell han rebaixat un 5,4% el seu preu objectiu, fins a 10,50 euros per acció, i han reiterat el consell de venda sobre el valor. "Els objectius són més conservadors que els oferts durant el primer Dia de l'inversor del 2015", afirmen.
Per exemple, Indra preveu un creixement anual de l'EBIT superior al 10%, mentre el consens anticipava un creixement del 14,8%. "El fet que les estimacions del consens segueixin molt per sobre del pla i que els resultats del 2018 no vagin a ser del tot atractius, podrien seguir pesant negativament sobre el valor", comenten.