Neoenergía (Iberdrola) llança el procés per sortir a borsa
El gegant energètic brasiler filial d'Iberdrola presenta un fullet preliminar a la Comissâo de Valores Mobiliarios
- L'acord per a la fusió de Neoenergía i Elektro, les dues empreses de la qual ha sorgit el nou grup, ja incloïa el compromís de la multinacional espanyola de treure a borsa la companyia
- En castellano: Neoenergia (Iberdrola) lanza el proceso para salir a Bolsa
Actualitzat : 15:01
El consell d'administració de Neoenergía, el gegant energètic brasiler filial d'Iberdrola, ha decidit iniciar el procés per a la seva sortida a borsa al Brasil, segons el fullet preliminar presentat per la companyia al supervisor borsari del país, la Comissâo de Valores Mobiliarios (CVM).
L'acord per a la fusió de Neoenergía i Elektro, les dues empreses participades per Iberdrola de la qual ha sorgit el nou grup, ja incloïa el compromís de la multinacional espanyola de treure a borsa la companyia quan Previ i Banc do Brasil, els seus socis en Neoenergía, ho estimessin oportú.
L'energètica brasilera dóna així el tret de sortida per cotitzar al Nou Mercat de Bovespa (Sao Paulo)
Amb aquest document no vinculant, l'energètica brasilera dóna així el tret de sortida per cotitzar al Nou Mercat de Bovespa, a Sao Paulo, a finals d'octubre.
El grup va aprovar també elevar el límit del capital social autoritzat en 3.500 milions de reals (uns 933 milions d'euros), de manera que aquest podria arribar a assolir els 12.835.000 de reals (uns 3.423.000 d'euros).
La nova companyia resultada de la fusió, que aglutina els actius de distribució, transport, generació i comercialització d'electricitat de Neoenergía i Elektro, està controlada en un 52,45% per Iberdrola, mentre que un 38,21% correspon a Previ i un 9,35%, a Banco do Brasil.
Dins el procés de sortida a borsa de la companyia, que tindrà una col·locació primària i una altra secundària, l'objectiu d'Iberdrola serà mantenir una posició de control, sempre per sobre del 50% del capital, i en cap cas desinvertir-lo.
En el cas del Banc do Brasil, soci d'Iberdrola en Neoenergía a través de la pròpia entitat i de Previ, el seu fons de pensions, l'operació li permetria desfer de seva participació, almenys en part, al grup.
L'entrada de capital addicional en Neoenergía ofereix l'oportunitat d'impulsar els plans de creixement amb què compta la filial brasilera d'Iberdrola per als propers anys.
UN GEGANT ENERGÈTIC
La fusió, tancada el 25 d'agost després de rebre el vistiplau de les juntes generals d'accionistes de Neoenergía i Elektro, ha permès donar a llum la major companyia elèctrica del Brasil i a la primera de Llatinoamèrica per nombre de clients, amb 13,4 milions.
L'energètica prestarà servei en un territori amb una població superior als 43 milions de persones, enfront dels 18 milions de població de l'àrea d'influència d'Iberdrola a Espanya.
La companyia també estarà present en el negoci de generació eòlica i hidràulica
La seva àrea de concessió comprendrà 836.000 quilòmetres quadrats, enfront dels 190.000 quilòmetres quadrats d'Iberdrola a Espanya, mentre que la seva xarxa de distribució s'estendrà al llarg de 585.000 quilòmetres, 268.000 quilòmetres, en el cas d'Espanya.
La companyia, fonamentalment regulada, també estarà present en el negoci de generació eòlica i hidràulica, amb una capacitat atribuïble de 2.080 megawatts (MW) operatius i 1.460 MW en desenvolupament, així com en el negoci de generació termoelèctrica, amb 530 MW operatius.
La nova Neoenergía compta amb una base d'actius regulats d’aproximadament 3.657.000 d'euros. Si s'agreguen les xifres corresponents a l'exercici 2016 d'Elektro i Neoenergía, la companyia hauria generat uns ingressos de prop de 7.935.000 d'euros. El benefici brut d'explotació (EBITDA) hauria estat d’aproximadament uns 934.000.000 d'euros.