Naturgy planeja reactivar el 2024 el seu projecte d'escissió Géminis
La qüestió política, amb unes eleccions que poden donar lloc a un nou govern, és clau
Actualitzat : 12:28
Naturgy espera reprendre el projecte Géminis, de divisió d'activitats regulades i liberalitzades, el 2024, si es mantenen les condicions del mercat, segons informa Cinco Días aquest dimarts.
La qüestió política, amb unes eleccions generals al desembre que poden donar lloc a un nou govern més procliu a la segregació, també serà clau perquè aquest calendari arribi a bon terme, afegeix el diari.
Naturgy va anunciar aquest projecte el febrer del 2022, comunicant que la companyia es dividiria en dues, una amb els actius regulats i una altra amb els liberalitzats. Tot i això, el pla es va trobar ràpidament amb la complicació del context, a causa de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, i amb l'oposició del Govern, que no estava d'acord que aquest es portés a terme en aquest escenari.
El febrer d'aquest any, Naturgy va anunciar oficialment que posposava el seu projecte d'escissió de manera indefinida a causa del complicat escenari i les incerteses reguladores.
"El projecte Géminis va ser dissenyat per simplificar i focalitzar la gestió de cadascun dels grups de negocis per accelerar el Pla Estratègic, impulsant el creixement i la seva contribució a la transició energètica", explicava Naturgy. "No obstant, al tancament de l'exercici, el projecte Géminis ha estat posposat sense que es pugui proporcionar visibilitat en relació amb el seu calendari", afegia.
"L'anàlisi duta a terme fins ara confirma la idoneïtat i el sentit estratègic del projecte Géminis, però el seu calendari d'execució ha de ser reajustat a l'actual entorn de mercat i la seva volatilitat, a l'evolució del context energètic europeu i a les seves incerteses regulatòries, moltes de les quals encara es troben en vies de ser definides", concloïa la companyia.
NO SORPREN
Per als experts de Banc Sabadell, la notícia de la represa del pla Géminis "no sorprèn" atès que Naturgy sempre ha defensat seguir endavant amb el projecte.
"(El projecte) s'hauria vist paralitzat per diversos fronts, com les tensions als mercats energètics i financers després de la guerra d'Ucraïna, la dificultar per reassignar el deute entre les dues companyies i mantenir el grau d'inversió, així com l'oposició política mostrada al projecte per Teresa Ribera", explica el banc.
"Serà clau la normalització d'aquests tres esculls perquè el projecte es pugui activar. En tot cas, al nostre parer, el pla d'escissió en dos negocis tampoc suposava una millora de la valoració a curt termini", afegeix.