Naturgy instal·la a la seva xarxa elèctrica sistemes capaços de detectar incendis forestals

Aplica la intel·ligència artificial per analitzar imatges i dades preses per càmeres de vigilància

Per

Bolsamania | 23 jun, 2023

La distribuïdora elèctrica del grup Naturgy, UFD, ha començat a desplegar a Espanya la seva solució Fire Detection per anticipar la detecció d'incendis i preservar del foc grans masses forestals gràcies a un sistema que aplica la intel·ligència artificial (IA) a través de l'anàlisi de imatges i dades preses per càmeres instal·lades en torres i esteses elèctriques.

La companyia instal·larà en una primera fase 20 dispositius que cobriran una àrea d'aproximadament 430 quilòmetres quadrats a la Reserva de la Biosfera Transfronterera Gerês-Xurés, a la província d'Ourense, un espai natural d'alt valor ecològic. Pel que fa a la segona fase, el grup estendrà en aquell moment la instal·lació d'aquests dispositius a altres àrees geogràfiques.

Fire Detection és un sistema basat en la plataforma Onesait Phygital Edge de Minsait i Intel. Aquest sistema és capaç de detectar de manera anticipada i amb fiabilitat possibles incendis en grans extensions de vegetació, fins i tot en zones de difícil accés, gràcies a una vigilància 360º.

L'eina utilitza la intel·ligència artificial per analitzar i extreure en temps real informació de les imatges obtingudes a les càmeres ubicades a les torres d'alta i mitjana tensió i identifica indicis de foc i fum en un abast de dos quilòmetres. Un cop detectats aquests senyals, el sistema transmet alertes a un centre de control per activar els protocols d'avisos als serveis d'emergència i extinció.

A més, la companyia ha assenyalat que el sistema incorpora sensors IoT (Internet of Things) que "ajuden a reduir els falsos positius i optimitzar els recursos energètics emmagatzemats". Aquests sensors mesuren la temperatura, humitat i pressió atmosfèrica per evitar prendre imatges en condicions meteorològiques incompatibles amb el risc d'incendis i potenciar-ne la captura quan hi ha un alt risc que es produeixi el foc.

Així mateix, Fire Detection permet monitoritzar l'estat de les torres elèctriques, avaluar el comportament de les infraestructures en condicions meteorològiques extremes o detectar incursions a zones restringides per seguretat.

Últimas noticias