Naturgy va guanyar un 43,6% menys al juny per l'impacte "particularment agut" de la Covid

El grup energètic revisa el seu pla estratègic després de reduir durant el semestre tant el seu deute com el Capex

Per

Bolsamania | 22 jul, 2020

Actualitzat : 16:28

Naturgy va guanyar un 43,6% menys durant el primer semestre. L'energètica va obtenir un benefici de 334 milions d'euros, quan fa un any va aconseguir 592 milions. La companyia assumeix que, durant el segon trimestre, ha sofert l'impacte de la Covid-19, que ha estat "particularment agut", traduint-se en una menor demanda de gas i electricitat a Espanya i Llatinoamèrica, un escenari més desafiador a GNL internacional i una depreciació rellevant de les monedes a les regions clau de Llatinoamèrica.

No sols és el coronavirus. La companyia presidida per Francisco Reynés explica a la CNMV que els resultats del primer semestre de l'any 2020 també s'han vist afectats pel nou marc regulador i menor retribució en l'activitat de distribució d'electricitat a Espanya, així com per la reducció de la capacitat de transport d'EMPL, en vigor des de febrer de 2020. El canvi de context farà que el grup actualitzi el seu pla estratègic per a l'últim trimestre.

Per exemple, la demanda d'electricitat i gas a Espanya ha disminuït de mitjana un 8,5% i un 9,7% respectivament durant el primer semestre de l'any en comparació amb l'any anterior, segons indica Naturgy al supervisor de la borsa.

Com a resultat, el seu resultat d'explotació, Ebitda ordinari, es va situar en 2.037 milions d'euros al primer semestre, un 11,1% menys que al mateix període de 2019, mentre que el benefici net ordinari va aconseguir els 490 milions d'euros en el mateix període, amb un descens del 30,3%.

MENOR CAPEX I DEUTE

La companyia també explica al supervisor que ha reduït tant la seva inversió com el seu deute en aquesta primera meitat de l'any. Pel que fa al Capex, es va situar en 552 milions d'euros en aquest període, un 21% menys que un any abans. "Aquesta reducció es deu principalment al menor creixement de les inversions en xarxes de gas espanyoles com a resultat dels mesos de confinament i a l'alentiment dels desenvolupaments renovables" al seu país d'origen.

Mentrestant, el seu deute net ascendeix a 14.920 milions d'euros, després dels 764 milions d'euros utilitzats per a la remuneració dels accionistes durant el període. D'aquesta manera, el ràtio deute financer net / EBITDA a 30 de juny de 2020 es va situar en 3,5x enfront de 3,3x a 31 de desembre de 2019.

PREN MESURES

En aquest context, Naturgy assegura que ha pres mesures per tenir sota control els seus estats financers. Una d'elles, que ja va avançar al primer trimestre, és la revisió dels contractes de subministrament de gas, la qual cosa obria la porta a arbitratges. "Aquest procés donarà lloc en última instància a una millor alineació dels contractes amb les condicions de mercat actuals", contempla.

A més, la companyia també ha augmentat la seva liquiditat disponible a aproximadament 10.000 milions d'euros a la fi de juny, la qual cosa suposa un augment d'uns 2.000 milions d'euros respecte a desembre de 2019. "Aquest nivell, juntament amb la generació de caixa operativa, permet al grup fer front amb comoditat a les seves obligacions financeres en un futur previsible", recalca.

Naturgy també explica que, durant la primera meitat de l'any, va accelerar el pla d'eficiències 2018-2022. "Actualment, Naturgy espera completar el seu objectiu de 500 milions d'euros d'eficiències per a finals de 2020, dos anys abans del seu objectiu inicial. Aquests esforços ajudaran a compensar parcialment el difícil escenari energètic i l'impacte de la Covid-19". L'empresa recorda que ha reorganitzat les àrees del seu negoci durant aquests mesos (Gestió de l'Energia i Xarxes, Renovables, Innovació i Nous Negocis i Comercialització Minorista).

"Els resultats del primer semestre posen de manifest algunes de les febleses de la nostra cartera, però també l'agilitat de la companyia per fer front als reptes. Creiem que ha arribat el moment d'accelerar la nostra transformació i estem fent passos decisius per avançar".

Últimas noticias