Moody's manté 'estable' la seva perspectiva sobre la banca espanyola

Les pujades dels tipus impulsaran la rendibilitat malgrat la menor qualitat dels préstecs

Per

Bolsamania | 01 mar, 2023

Moody's continua confiant en la banca espanyola i manté la seva perspectiva sobre el sector en 'estable'. En un escenari marcat per les pujades dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) per reduir la inflació, des de l'agència de qualificació estimen que la rendibilitat rebrà un impuls malgrat la qualitat més baixa dels préstecs.

Els analistes de Moody's destaquen que, tot i que l'economia espanyola s'està desaccelerant després de créixer amb força el 2022, continuarà superant els seus grans parells europeus el 2023, amb una desocupació que es mantindrà estable i uns preus immobiliaris que s'estancaran després d'augmentar moderadament el 2021 i el 2022, "cosa que donarà suport a l'entorn operatiu".

En aquest sentit, preveuen un deteriorament en la qualitat dels actius i que els préstecs problemàtics augmentaran modestament a mesura que la inflació erosioni les finances de les llars i les empreses, i que les taxes més altes augmentin els costos del servei del deute.

"El deteriorament de la cartera hipotecària es veurà mitigat per una tendència del mercat a favor del crèdit hipotecari a tipus fix iniciada fa uns anys, que protegeix els deutors de pujades de tipus", afirmen.

Els índexs de capital es mantindran estables en termes generals, amb una remuneració més gran als accionistes que compensarà una generació interna de capital més gran.

"La qualitat del capital dels bancs espanyols és més feble que la de la majoria dels seus parells europeus perquè els actius per impostos diferits en representen una part relativament alta. Tot i això, els bancs mantenen còmodes matalassos sobre els requisits reguladors mínims", subratllen.

La rendibilitat millorarà a mesura que els préstecs canviïn de preu i el cost dels dipòsits creixi marginalment. Pels analistes de Moody's, això compensarà els costos crediticis més alts, un augment inflacionari en els costos operatius i el nou impost bancari del Govern.

Així mateix, posen de manifest que el finançament i la liquiditat continuaran sent sòlides. "L'àmplia i estable base de dipòsits de clients dels bancs espanyols i les considerables existències d'actius líquids mantindran el seu sòlid perfil de liquiditat i finançament, fins i tot si les ràtios de cobertura de liquiditat (LCR) es deterioren a mesura que reemborsen els préstecs TLTRO al BCE", valoren des de l'agència de qualificació.

Per això ressalten que, a finals de gener del 2023, els bancs espanyols havien amortitzat gairebé el 55% dels seus préstecs TLTRO abans del previst i preveuen més amortitzacions a principis del 2023. "Els dipòsits de clients han continuat creixent des de la pandèmia, i des de finals del 2021 tot el sistema La ràtio de préstecs sobre dipòsits (operacions nacionals) s'ha mantingut per sota del 100% (99% al novembre del 2022, última dada disponible)”, afegeixen.

Al seu informe de perspectives sobre els deu principals sectors bancaris europeus, Moody's la va canviar per a Alemanya de negativa a estable, mentre que les del sector bancari per a Bèlgica, Dinamarca, França, els Països Baixos, Suècia, Suïssa i el Regne Unit es mantenen estables. Les perspectives del sector bancari per a Itàlia continuen sent negatives.

Últimas noticias