Moody's: la venda de torres de Telefónica tindrà un efecte limitat sobre el deute

L'agència creu que la companyia encara té capacitat per monetitzar més torres

Per

Europa Press | 14 gen, 2021

Moody's creu que la venda de les torres de telecomunicacions de Telxius Telecom a American Tower Corporation per 7.700 milions d'euros en efectiu és "lleugerament positiva" des del punt de vista creditici per a Telefónica, perquè, encara que l'acord contribueixi a la reducció de deute, el efecte en el despalanquejament després dels ajustos per arrendaments és "limitat".

En un comunicat, Moody's destaca el múltiple de valoració proforma de 30 vegades aconseguit pels actius, ja que el negoci de torres va registrar durant els últims dotze mesos un resultat brut d'explotació (EBITDA) després d'arrendaments de 190 milions d'euros, és el "més alt d'Europa" i està "molt per sobre" de la mitjana de 21 vegades registrada als últims acords aconseguits al sector al Vell Continent.

L'agència espera que el deute net de la companyia de telecomunicacions, que posseeix un 50,01% de Telxius Telecom, es redueixi en 4.600 milions d'euros una vegada que es completi l'operació de venda de les torres, cosa que portarà a una reducció de tres dècimes de la ràtio de deute net respecte a l'EBITDA després dels arrendaments.

No obstant això, Moody's indica que, segons les seves estimacions, l'efecte en la ràtio de despalanquejament de Telefónica serà d'aproximadament una o dues dècimes el 2021, perquè la reducció de deute es veurà en part compensada per un major passiu a causa del contracte de lloguer de torres que mantindrà amb American Tower Corporation, i que serà amb condicions similars al que té actualment amb la seva filial Telxius, segons ha indicat.

Com a conseqüència, Moody's espera que un cop es completi la transacció la ràtio de palanquejament de Telefónica tendeixi a descendir-se fins a les 3,7 vegades el 2021, en comparació amb la seva previsió anterior que el palanquejament aconseguiria les 3,9 vegades aquest any.

D'altra banda, Moody's també incideix que les 30.722 torres de telecomunicacions venudes per Telxius a American Tower Corporation només representen una "petita porció" del total de 130.000 torres que opera Telefónica i de les 66.000 que posseeix a tot el món, de manera directa o a través de les subsidiàries, en dotze mercats.

Per això, l'agència de qualificació creditícia considera que la companyia de telecomunicacions "encara té capacitat per monetitzar altres actius de torres".

Des d'una perspectiva del sector, considera que aquesta operació suposa un "canvi radial" per al negoci d'American Tower Corporation a Europa, atès que ara té l'escala per poder competir com un "fort operador de torres independent" al Vell Continent, "cosa que revitalitzarà el mercat exercint pressió sobre totes les altres empreses de torres".

Últimas noticias