Moody's adverteix dels actius dubtosos de la banca europea i assenyala Espanya
"Els préstecs problemàtics als bancs espanyols no inclouen actius immobiliaris embargats", subratlla l'agència
Els experts de Moody’s han publicat aquest dimecres un informe sobre els bancs europeus en què assenyalen que, tot i observar-se "un progrés significatiu", els préstecs dubtosos "segueixen sent un problema per a alguns grans bancs".
"Quatre anys després del final de la crisi de deute sobirà, els bancs europeus han realitzat importants progressos netejant les seves carteres de préstecs i restaurant els matalassos de capital. No obstant això, per a alguns bancs, les grans quantitats de préstecs problemàtics segueixen sent una pesada càrrega", assenyala l'agència de qualificació.
Els nivells de préstecs fallits (NPL, per les sigles en anglès) van ser particularment alts el 2013, just després de la crisi de deute sobirà, quan representaven, de mitjana, un 6% dels préstecs totals dins d'una mostra de 28 bancs europeus, expliquen aquests experts. "La relació ha caigut ara fins al voltant del 4%, xifra que representa una millora significativa, tot i que el progrés no és convincent en tots els bancs".
Alain Laurin, expert de Moody’s, precisa que les grans existències de préstecs morosos són una preocupació per als supervisors bancaris europeus, "amb un alt risc que aquesta situació dificulti la recuperació de la banca". "En alguns països, els alts nivells de préstecs morosos podrien influir en la capacitat dels bancs per donar suport al creixement econòmic".
Segons l'agència, els nivells més alts d’NPL (Non Performing Loans) es troben en països petits, tot i que matisen que "alguns dels països més grans encara no estan fora de perill". "A Grècia i Xipre, els NPL estan per sobre del 30%. A Itàlia, se situen a l’11%, a Polònia arriben al 5,8% i a Espanya, al 4,5%. A més, els préstecs problemàtics als bancs espanyols no inclouen actius immobiliaris embargats. Si s'incloguessin, aquests inflarien les proporcions d’NPL".