Mig milió d'hipoteques asimètriques, nou front legal contra Santander
Asufin inicia una demanda col·lectiva contra UCI, que pertany a l'entitat i als BNP Paribas
Nou front judicial relacionat amb les hipoteques. Asufin ha iniciat una demanda col·lectiva contra Unió de Crèdit Immobiliari (UCI), participada per Santander i BNP Paribas, pel mig milió d'hipoteques asimètriques que va comercialitzar a través d'agències immobiliàries, especialment entre els anys 2009 i 2011.
D'acord amb la presidenta de l'associació, Patricia Suárez, l'entitat feia servir com a "ganxo" per vendre a joves aquests préstecs, que estaven referenciats generalment a l'IRPH, unes quotes baixes garantides durant dos anys, i després els pagaments mensuals s'incrementaven exageradament.
Entre aquestes quotes tan baixes durant els primers mesos (podien ser d'uns 300 euros en hipoteques amb capital superior a 300.000 euros) i les que realment corresponien a cada mes tenint en compte l'import de la hipoteca i el seu interès hi havia una diferència que se sumava al capital de la hipoteca i reportava, de nou, interès. És a dir, aquesta diferència reportava interès dues vegades, primer en formar part del capital inicial i calcular les quotes de la hipoteca i després quan s'incorporava al capital restant. D'aquesta manera, l'import de la hipoteca anava augmentant segons passava el temps, al contrari que passa amb una hipoteca tradicional.
"És un producte financer dissenyat perquè no pugui ser pagat. Arriba un moment que l'afectat no pot fer front a les quotes i el banc es queda amb els diners i amb la casa", critica Óscar Serrano, l'advocat del Col·lectiu Ronda que porta la representació legal del cas. Segons explica, el client que signa una hipoteca d'aquest tipus no sap per endavant quant pagarà, atès que "no està definit el sistema d'amortització en el contracte".
A més, els contractes d'aquestes hipoteques "són extremadament confusos", cosa que "dificulta que qualsevol consumidor mitjà pugui comprendre l'abast fins i tot des d'un punt de vista gramatical".
MIG MILIÓ D'HIPOTEQUES
De moment, estan adscrits a la demanda col·lectiva uns cent afectats, si bé des d’Asufin calculen que es van comercialitzar mig milió d'hipoteques a través d'aquest sistema. Per això, des de l'associació fan una crida a tothom que tingui contractat un préstec d'aquest tipus amb UCI perquè comproven si estan afectats. No cal que es tracti d'hipoteques vives, de manera que encara que hagin cancel·lat ja la hipoteca poden sumar-se a la iniciativa.
A través d'aquesta demanda col·lectiva, l'associació reclama una compensació per als afectats, per a això cal primer recalcular quant haurien pagat si en lloc d'una d'aquestes hipoteques asimètriques haguessin contractat un corrent.
L'impacte és difícil de quantificar, atès que algunes d'aquestes hipoteques estaven referenciades a l'IRPH, sobre el qual en uns mesos es pronunciarà la Justícia europea, però altres a l'Euríbor. Si Luxemburg declara abusiu el primer d'aquests índexs, s'ha de pronunciar sobre amb quina referència substituir per les hipoteques referenciades a aquest.