Meliá cau amb força a la borsa després de la 'tisorada' de Jefferies
Rebaixa el preu objectiu fins als 4,7 euros des dels 9 euros
Meliá és el pitjor títol de l'IBEX aquest dilluns després que Jefferies hagi anunciat una dràstica retallada de valoració. Baixa el consell a mantenir des de comprar i retalla amb força el preu objectiu fins als 4,7 euros des dels 9 euros. Meliá cotitza en aquests moments als 4,90 euros.
"Meliá corre el risc d'esdevenir 'un valor trampa' durant els propers dotze mesos. Som cauts sobre la seva exposició al consumidor europeu, a l'oci, al creixement net i al balanç", assenyalen aquests analistes en un informe.
"El valor no està car, però creiem que les accions cotitzen a un preu just. Meliá cotitza a 9,8 vegades l'EV/EBITDA per a l'exercici fiscal 2023 estimat, en línia amb la mitjana anterior a la Covid. Rebaixem el nostre preu objectiu fins als 4,70 euros", afegeixen aquests experts.
Jefferies explica que, a l'actual entorn d'alentiment econòmic, els valors més resistents seran els més exposats al consum dels EUA i l'Àsia. Davant d'això, Meliá és majoritàriament europeu, amb un 16% de consumidors al Regne Unit i un 8% a Alemanya. "Àsia és una part petita, encara que creixent, del negoci, i representa el 6% de les vendes", detalla.
Alhora, des de la companyia es mostren "prudents" amb l'exposició a l'oci de Meliá, que implica el 70% de les vendes. "S'ha beneficiat de la demanda acumulada el 2022, però esperem que sigui vulnerable a la caiguda del comerç i les pressions dels consumidors el 2023", apunten.
Aquests analistes també es refereixen al "risc en el creixement net d'unitats". Entre el 2013 i el 2019, Meliá no va afegir noves habitacions en termes nets, precisen. "Creiem que això es deu a un entorn cada vegada més competitiu. (...) Melià està competint contra quatre grans (Marriott, Hilton, IHG i Accor) pels contractes de gestió i franquícia. Els parells es beneficien d'una distribució més àmplia, del coneixement de la marca i de forts programes de fidelització.
AIXÍ ESTÀ PER ANÀLISI TÈCNICA
Tècnicament, l'hotelera podria estar confirmant el final del rebot iniciat a mitjans del mes d'octubre i que el va portar a revalorar-se un 30% en menys de dos mesos, assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
"Per a les properes jornades sembla imminent un atac al suport dels 4,78 euros. El seu comportament en aquests preus és molt important. Si els abandona, el més normal és que puguem acabar veient una tornada als mínims dels dos últims anys que va dibuixar, al mes d'octubre passat, als 4,06 euros", apunta César Nuez.
El seu aspecte tècnic a mitjà i llarg termini és molt complicat, afegeix.
"Només veurem un canvi de tendència amb la superació dels 6 euros, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions. Per això s'hauria de revaloritzar més d'un 20% des dels preus actuals de cotització. Això, avui dia, sembla una empresa molt complicada", reconeix Nuez.