Zuckerberg, sobre les notícies falses i la manipulació: "És un problema que requereix un treball minuciós"

El fundador de Facebook considera que serà una "batalla sense fi"

Per

Europa Press | 05 abr, 2018

Actualitzat : 16:24

El fundador i conseller delegat de Facebook, Mark Zuckerberg, ha reconegut que hi ha activitat a la xarxa social per estendre desinformació i les denominades notícies falses, com han detectat en relació a les eleccions presidencials dels Estats Units de 2016, però també en les eleccions celebrades a França i Alemanya.

Com ha detallat Zuckerberg davant la premsa internacional aquest dimecres, el seu equip ha treballat per eliminar l'activitat de la Internet Research Agency (IRA), vinculada amb el Govern de la Federació Russa, per la qual cosa han desactivat més de 270 perfils i pàgines controlades per la IRA a Facebook i Instagram.

Després de les eleccions presidencials dels Estats Units de 2016, van tenir lloc les eleccions presidencials de França, per la qual van emprar eines d'intel·ligència artificial que va portar a l'eliminació de més de 30.000 comptes falsos; i les eleccions alemanyes, per les quals va treballar de forma conjunta amb la comissió electoral del país per tal de compartir l'activitat sospitosa que es detectés.

Per a aquest treball, Zuckerberg ha informat que compta amb un equip de 15.000 persones treballant en seguretat i revisió de contingut, i que per a final d'any seran més de 20.000.

Zuckerberg considera que serà una "batalla sense fi" en tant que "hi hagi persones ocupades a Rússia amb el treball de tractar de trobar formes d'explotar aquests sistemes"

De cara al futur, el responsable de Facebook ha assegurat, respecte a l'activitat d'IRA, que "hi haurà més contingut a mesura que ho anem trobant". Zuckerberg considera que serà una "batalla sense fi" en tant que "hi hagi persones ocupades a Rússia amb el treball de tractar de trobar formes d'explotar aquests sistemes".

La inversió en seguretat i els efectes que han tingut les notícies falses distribuïdes a través de les xarxes socials, Facebook inclosa, han obligat a Zuckerberg a canviar la seva visió sobre el fenomen. El 2016, després de les eleccions nord-americanes, el CEO va assegurar que era una "bogeria" que les notícies falses puguin influir en els resultats de les eleccions.

En aquest sentit, Zuckerberg ha reconegut que "mai" hauria de haver-se referit a la situació com "bogeria", atès que és "un problema que clarament requereix un treball minuciós".

Pel que fa al nou Reglament General de Protecció de Dades que entrarà en vigor al maig a la Unió Europea, Zuckerberg assegura que aquest tipus de regulació "és positiva". La seva intenció, ha comentat, és "fer tots els mateixos canvis i ajustos disponibles a tot arreu, no només a Europa", encara que aquestes modificacions pot ser que no tinguin "el mateix format".

SOBRE CAMBRIDGE ANALYTICA

Zuckerberg ha compartit la dada dels afectats per l'ús il·legal de dades d'usuaris per part de Cambridge Analytica, 87 milions d'usuaris, i no només als Estats Units.

La dada procedeix de la investigació interna realitzada per la companyia i recull que el 81% dels afectat són usuaris de nord-americans, encara que també ha repercutit a Filipines (1,4%), Indonèsia (1,3%) i al Regne unit (1,2%), entre d'altres.

La polèmica al voltant d'aquest cas es deu al fet que Cambridge Analytica va recopilar il·legalment les dades de més de 50 milions d'usuaris (estimacions inicials realitzades pels mitjans que van destapar el cas) de la xarxa social utilitzant una "app” i els va emprar per donar suport a la candidatura de Donald Trump a la Casa Blanca el 2016. La informació va sortir a la llum a través d'un reportatge del diari nord-americà The New York Times.

Després de saber, s'ha qüestionat l'ús que fa la pròpia xarxa social, i la resta de servei i productes de Facebook, de les dades dels usuaris. En aquest sentit, el responsable ha assegurat que "no anem a vendre mai" aquesta informació, i que la gran part del contingut que Facebook coneix dels usuaris es deu al fet que "tu tries compartir aquest contingut amb els teus amics i posar-lo al teu perfil".

"Anem a fer servir aquesta informació", ha prosseguit Zuckerberg, "per millorar els serveis, ja sigui la classificació del News Feed, o els anuncis o la recerca, o ajudant-te a connectar amb persones que potser coneguis".

LES NOTÍCIES FALSES

Zuckerberg ha compartit que hi ha tres tipus diferents d'activitat, i cadascuna requereix una estratègia diferent per combatre-la: els actors econòmics, que actuen com a emissors de correu brossa (compartint contingut de forma massiva); els governs i la polarització i "falta de veracitat" en alguns mitjans i continguts.

Els actors econòmics que distribueixen correu brossa, com ha detallat Zuckerberg, es troben amb la reducció dels ingressos i la seva desaparició de la xarxa social. No obstant això, els governs són tractats com un "problema de seguretat".

"No és tant sobre contingut, perquè part d'aquestes coses haurien estat un discurs legítim fet per algú que no és un mal actor", però, suposa que "la gent està establint aquestes llargues xarxes de comptes falses", com ha fet IRA. Referent a això, la companyia el que fa és "rastrejar realment amb cura per ser capaços d'eliminar-los de Facebook completament".

En el cas de les notícies falses, han desplegat eines de verificació, però igualment, han trobat una important "polarització", cosa que implica que a vegades "algú no està sent fals" sinó que "trien acuradament els fets per explicar una part de la història". Zuckerberg ha explicat que el treball a realitzar és "promoure un periodisme àmpliament de confiança".

Per evitar el mal ús de les dades, la companyia ha deixat d'"estar darrere" dels actors malintencionat, per ser "proactiva" i "posar-se al capdavant", com han demostrat, ha detallat Zuckerberg, en les eleccions de França i Alemanya, amb vistes a totes les que estan per venir.

Últimas noticias