Maersk s'enfonsa: els estibadors dels EUA acorden posar fi a la vaga indefinida

Era la primera aturada indefinida dels treballadors del transport marítim des dels anys 70

Per

Bolsamania | 04 oct, 2024

Actualitzat : 18:30

Les accions del conglomerat danès AP Moller-Maersk han caigut amb força (-5%) després que la vaga indefinida dels treballadors portuaris dels Estats Units, la primera des de la dècada del 1970, hagi arribat al final.

Aquest dijous passat, els estibadors nord-americans i l'Aliança Marítima (USMX), la patronal del sector, van arribar a un acord per acabar amb una aturada que va paralitzar el transport marítim a la costa est del país i a la costa del golf de Mèxic des d'aquest passat dimarts. La vaga amenaçava de bloquejar la cadena de subministrament nord-americana a l'avantsala de la temporada comercial més intensa de l'any i a només un mes de les eleccions presidencials.

La Casa Blanca va intercedir en les negociacions, pressionant la patronal per millorar la seva oferta i assolir l'acord. Segons fonts de The Wall Street Journal, USMX va oferir un augment salarial del 62% en sis anys enfront del 77% que pretenia el sindicat, que representa al voltant de 45.000 treballadors, i el 50% que oferia inicialment la patronal.

Segons el president Joe Biden, l'acord "representa un avenç decisiu cap a un contracte sòlid". "La negociació col·lectiva funciona", va afegir. Del seu costat, Kamala Harris, vicepresidenta dels EUA i candidata del Partit Demòcrata als comicis del 5 de novembre vinent, va dir que l'acord "representa el poder de la negociació col·lectiva".

En un comunicat, sindicat i estibadors van afirmar que ampliaran el seu contracte marc fins al 15 de gener del 2025 per tornar a la taula de negociació per acabar de negociar les qüestions pendents, com l'automatització, que podria resultar en la pèrdua de nombrosos llocs de treball. "Amb efecte immediat, cessaran totes les mesures laborals en curs i es reprendrà tota la feina coberta pel contracte marc", van afirmar.

Val a dir que navilieres com Maersk o APM Terminals North America no van accedir a aturar els projectes d'automatització portuària, segons el líder del sindicat dels estibadors.

El cost dels salaris més alts anirà a càrrec dels propietaris de la càrrega i de les companyies navilieres que operen les terminals portuàries. Així, gegants mundials com la ja esmentada Maersk, la xinesa Cosco Shipping o la japonesa Nippon Yusen, que operen molts dels vaixells de càrrega que descarreguen als ports nord-americans, han caigut amb moltíssima força durant la sessió asiàtica i al començament de la jornada europea.

Segons els analistes de Jefferies, una vaga més àmplia podria haver arribat a generar un impacte entre 3.000 i 4.000 milions de dòlars diaris per a l'economia nord-americana a causa de la congestió dels ports alternatius i l'augment de les tarifes de transport.

"Les accions de les navilieres de contenidors han pujat, aparentment impulsades per la cobertura de posicions curtes. Els fonaments del repunt del mercat de contenidors d'aquest any continuen mantenint els inversors a llarg termini allunyats del sector, deixant les accions amb una volatilitat considerablement més gran, però, seguim sent favorables en les accions de contenidors (ZIM, Moeller-Maersk i Hapag-Lloyd) a causa de l'equilibri més estricte del mercat provocat pels desviaments del Mar Roig i la creixent probabilitat que això continuï molt més enllà del 2024", escrivien aquests estrategs a finals de setembre.

Últimas noticias