Lufthansa, AF-KLM i IAG, les aerolínies europees més exposades al virus de Wuhan

El sector torna a retrocedir amb força aquest dijous

Per

Bolsamania | 23 gen, 2020

AIR FRANCE - KLM

17:35 23/12/24

  • 8,09
  • 1,08%0,09
  • Max: 8,12
  • Min: 7,94
  • Volume: -
  • MM 200 : 6,57

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) està reunida aquest dijous per decidir si, finalment, declara l'emergència internacional pel coronavirus xinès que ha causat ja la mort a 17 persones, amb gairebé 600 afectats. Mentrestant, la por s'estén tan ràpidament com el virus i les conseqüències es deixen notar en diferents àmbits. A l'econòmic, el petroli cau pel risc que la demanda es vegi impactada. A més, els dubtes planen sobre determinats sectors, especialment relacionats amb el turisme, com les aerolínies, que potencialment podrien veure seriosament afectades per aquesta situació si al final deriva en una pandèmia.

En un informe publicat aquest dijous, Citi assenyala que Lufthansa i Air France KLM són les aerolínies europees més exposades a aquesta situació. Per ara, la Xina, Tailàndia, Japó, Corea de Sud, Taiwan, els Estats Units (que va reconèixer aquest dimecres el seu primer cas) i Macau són els països que s'han vist afectats pel virus. Les autoritats xineses han tancat tots els transports a Wuhan, ciutat on va sorgir, per contenir el contagi. Els experts segueixen advertint que el festiu de l'Any Nou xinès serà el moment clau per constatar la seva perillositat.

"Des del punt de vista europeu, destaquem que Lufthansa (24%) i Air France-KLM (22%) són els més exposats al nucli Àsia-Pacífic, seguits per IAG (8%). Ryanair, EasyJet i Wizz no hi tenen exposició", expliquen aquests analistes.

IAG està caient aquests dies a causa de la situació a la Xina i avui aquests descensos són especialment destacats (-2,73%). Lufthansa cedeix el mateix percentatge (-2,7%), mentre que Air France-KLM perd un 1,7%. Per la seva banda, Ryanair es deixa un 1,7%; EasyJet, un 3,4% i Wizz, un 1,3%.

LA HISTÒRIA DIU QUE L'IMPACTE ÉS LIMITAT

Credit Suisse publica també aquest dijous un informe sobre el coronavirus i les aerolínies europees en què assenyala que, històricament, s'ha comprovat que l'impacte d'aquest tipus de situacions en aquestes companyies és limitat.

La grip porcina detectada l'abril de 2009 (H1N1) va impactar en els resultats d'aerolínies nord-americanes com Delta Air Lines, United Airlines o American Airlines. "L'impacte de la grip H1N1 a les principals companyies aèries europees mai va ser quantificat, encara que Air France-KLM va culpar la grip porcina d'una recuperació més lenta del que s'esperava a mitjans del 2009 als mercats nord-americans", expliquen des de Credit.

Quant a l'impacte de la SARS detectat el 2003, a què es compara amb el virus actual, Credit Suisse reconeix que el volum de passatgers es va veure "considerablement afectat", sobretot durant el segon trimestre del 2003, amb un descens del trànsit cap a la Xina del 49%. Així i tot, aquests experts precisen que l'impacte en si del virus és difícil de separar del feble entorn macroeconòmic i de l'impacte de la guerra de l'Iraq. Això sí, Lufthansa va informar que el trànsit a Àsia-Pacífic del segon trimestre va caure un 16% i ho va atribuir totalment a la crisi de la SARS. "Totes les principals companyies aèries europees i nord-americanes van citar una normalització de tendències durant el segon semestre de 2003", afegeixen aquests analistes.

Últimas noticias