Els 'fons voltor', a l'aguait del sector hoteler aprofitant la crisi de la Covid

Si la recuperació no arriba al 2021, els inversors oportunistes es llançaran a comprar hotels

Per

Bolsamania | 24 abr, 2020

Els inversors oportunistes, també coneguts com a 'fons voltor', ensumen la sang en èpoques de recessió econòmica. L'actual crisi del Covid-19 no podia ser diferent, i ja han fixat el seu objectiu en un dels sectors més ferits: l'hoteler. De moment, es mantenen a l'aguait, a l'espera de veure quant triga a recuperar-se una activitat minada per la pandèmia. La data clau serà mitjan 2021.

Si els hotels se sobreposen en un termini de sis o dotze mesos, el nombre de fons voltor que intentin aprofitar-se de les febleses del sector serà més limitat. En canvi, com més temps triguin a recuperar-se, "probablement afloraran més operacions vinculades a perfils d'inversió més oportunistes", explica el director nacional d'Hotels de CBRE España, Jorge Ruiz.

Amb gairebé tots els hotels tancats i sense aparença que puguin obrir aviat les seves portes, la majoria dels experts situa la recuperació més enllà de la data clau apuntada per Ruiz, aplanant el camí per a l'arribada dels fons voltor. És el cas de Randstad Research, que considera al turisme com el sector més afectat i estima que moltes de les seves activitats no recuperaran els nivells anteriors a la crisi fins al primer trimestre de 2022, com a molt d'hora.

El turisme nacional serà vital per a sortir d'aquesta complicada situació, amb el que els hotels situats en zones amb major dependència del turisme internacional atreuen més l'atenció dels fons voltor. Aquesta necessitat de captar demanda nacional ha provocat "una caiguda generalitzada del preu dels hotels a totes les destinacions", segons apunta la consultora immobiliària CBRE en el seu informe 'Spanish Market Outlook Covid-19'.

En concret, les ciutats més exposades són Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Màlaga i Palma, amb menys del 35% d'exposició a la demanda domèstica. Per contra, amb més d'un 60% es troba Santiago de Compostel·la, Gijón, Salamanca, Sòria, Saragossa, Toledo, Conca i Múrcia.

Per a la majoria d'hotels no n'hi haurà prou amb la demanda nacional per recuperar el múscul financer, i necessitaran liquiditat per evitar caure en mans d'inversors oportunistes. Des de la consultora EY, han xifrat entre 6.000 i 16.000 milions d'euros les necessitats de finançament que necessita el sector per a revertir els efectes del Covid-19, que provocarà una caiguda interanual de la facturació d'un 40% durant 2020.

OBRIR ALGUN ESTABLIMENT AL JULIOL

En tot cas, el sector hoteler confia que, una vegada s'aixequin les limitacions provocades pel coronavirus, els seus establiments puguin anar obrint com més aviat millor, encara que hagin de complir estrictes protocols de seguretat. Tant Meliá com Room Mat, que van participar aquest dimecres en una trobada sobre el sector, van assegurar que poden tenir locals operatius al juliol, encara que siguin puntuals i destinats al turisme nacional, que fonamentalment utilitzarà el vehicle personal per desplaçar-se.

Meliá assegura que ja té experiència del que ha anat veient-se a la Xina en les últimes setmanes. El seu vicepresident i conseller delegat, Gabriel Escarrer, va explicar que la cadena ja té oberts tres dels seus set establiments al país asiàtic, i que la liquiditat torna a entrar als seus comptes, encara que amb menys capacitat d'ingressos, donada la necessitat de separar persones.

El que es considera un desastre per al sector és posposar l'obertura a la recta final de 2020. "No ens podem permetre el luxe d'estar tancats fins a desembre”, va assegurar Kike Sarasola, fundador de Room Mat. "Aquest escenari és encara més negatiu. No hi hauria recuperació fins al primer trimestre de 2021", va aprofundir Escarrer. Seria, pràcticament, perdre un any sencer, atès que la Setmana Santa de 2020 ja es va haver de cancel·lar.

Últimas noticias