Liquidar Popular hauria fet perdre diners als dipositants, segons Deloitte

El cost de la intervenció hauria ascendit als 34.000 milions

Per

Bolsamania | 26 jun, 2018

Els dipositants de Popular haurien perdut diners si Popular s'hagués liquidat en lloc d'haver anat a la resolució. Així ho conclou el tercer informe de Deloitte sobre la intervenció de l'entitat ara propietat de Santander, l'objectiu del qual és aclarir quin dels dos escenaris resulta menys perjudicial per als afectats.

El resultat d'aquest informe és el que es podia esperar. Com publica aquest dimarts Expansión, l'anàlisi de Deloitte determina que amb una hipotètica liquidació no només els accionistes i alguns forquilles de bons haurien perdut els seus diners, sinó que també ho haurien fet els dipositants amb més de 100.000 euros a l'entitat, ja que el Fons de Garantia de Dipòsits protegeix quantitats inferiors. A més, explica que els accionistes i la resta de creditors haurien patit un cost dues vegades superior.

Així, la Junta Única de Resolució (JUR) finalment no es veurà obligada a compensar els afectats per haver decidit resoldre el banc, cosa que només hauria passat si aquest document hagués conclòs que una hipotètica liquidació hauria estat menys perjudicial per als afectats.

Aquest informe és el tercer que realitza la consultora per a la JUR. Al febrer se’n va publicar amb algunes parts censurades el primer, que l'autoritat europea va utilitzar com a base per analitzar la viabilitat del banc. Aquest document establia tres escenaris de valoració, al qual va seguir un segon que suposava una revisió del primer. La JUR va anunciar recentment que donaria a conèixer aquest tercer informe després de mitjans de juliol.

A més, el document conclou que la liquidació de Popular sota la legislació mercantil espanyola hauria suposat un cost d'entre 23.000 i 34.000 milions d'euros per a tots els creditors de l'entitat. L'informe preveu tres escenaris: una liquidació ràpida, una en tres anys i una altra en set.

En cada cas, la companyia estableix dues valoracions diferents. En una intervenció realitzada en un termini curt, el cost que calcula Deloitte oscil·laria entre més de 28.000 milions i més de 34.000 milions d'euros. Per a un període de tres anys, entre 26.000 milions i 31.600 milions d'euros, mentre que per a una liquidació de set anys de durada el cost hauria estat d'entre 23.000 milions i 29.000 milions d'euros.

D'aquesta manera, com més s'allargués el procés de liquidació menys diners perdrien els accionistes i bonistes. Allargar la liquidació permetria vendre els actius del banc a preus més alts, cosa que elevaria els ingressos, alhora que els passius estarien immobilitzats, per la qual cosa no rebrien remuneració.

FUITES DE DIPÒSITS

La JUR, en tot cas, haurà de seguir alliberant informació sobre el cas. El Panell de Recursos de la pròpia autoritat l'ha obligat recentment a desclassificar alguns documents i dades de rellevància. Entre ells, els moviments de sortides de dipòsits de l'entitat que van protagonitzar algunes administracions públiques, entre d'altres.

Després de considerar el primer informe "inintel·ligible" per contenir parts censurades, el Panell insta la JUR a publicar ajustos de la valoració del banc, informació sobre la capacitat d'absorbir pèrdues de Popular i informació sobre l'escenari de concurs de creditors.

També haurà de donar a conèixer informes interns sobre passius, així com informació del procés de venda privada que l'entitat va posar en marxa setmanes abans de la seva resolució sota el timó d'Emilio Saracho. No obstant això, la JUR, de moment, no haurà de publicar informació sobre la línia de liquiditat d'emergència (ELA).

Últimas noticias