Liberbank perd 337 milions durant el tercer trimestre per les fortes provisions

L'entitat va assumir l'impacte de l'acceleració del seu pla de reducció d'actius improductius i l'enfortiment del seu balanç

Per

Bolsamania | 24 oct, 2017

Actualitzat : 10:39

Liberbank ha registrat 337 milions d'euros en pèrdues durant el tercer trimestre. El consens d'experts de FactSet estimava unes pèrdues durant el tercer trimestre de 365 milions davant el benefici de 27 milions del tercer trimestre de 2016. En l'acumulat de l'any, l'entitat va comptabilitzar pèrdues per import de 270 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, davant els guanys de 100 milions d'euros que va obtenir un any abans.

Entre juliol i setembre, el banc va assumir l'impacte de l'acceleració del seu pla de reducció d'actius improductius i l'enfortiment del seu balanç, cosa que ha suposat una dotació de provisions addicionals superior a 600 milions d'euros.

Aquestes provisions inclouen l'augment de les cobertures des del 40% al 50%, així com l'impacte de la reducció de 602 milions d'euros en actius immobiliaris que s'ha dut a terme mitjançant l'acord amb Bain Capital i Oceanwood anunciat el passat diumenge per crear una aliança d'empreses que administri la cartera. En aquesta societat, Liberbank ostentarà una participació del 9,99%, mentre que Bain Capital tindrà el 80% del capital i Oceanwood el 10,01% restant.

Durant el tercer trimestre de l'exercici 2017, Liberbank ha intensificat la reducció de la taxa de mora i de la cartera d'actius improductius. "La mora s'ha situat al 10,5%, amb una disminució en termes absoluts de 225 milions entre juny i setembre, que en comparació amb la xifra al 30 de setembre de 2016 suposa una reducció de 1.499 milions d'euros", indica la companyia en comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'objectiu de l'entitat és concloure 2017 amb una morositat inferior al 9% per reduir-la fins a l'entorn del 5% durant el proper exercici.

Per la seva banda, la cartera d'adjudicats s'ha reduït aquest any en 1.044.000 d'euros, dels quals 602 milions d'euros corresponen a l'operació acordada amb Bain Capital i Oceanwood i altres 442 milions d'euros en vendes al detall, amb un resultat positiu de 3 milions d'euros.

El saldo viu de crèdit a empreses va augmentar un 4% enfront d'un any abans, mentre que el destinat a famílies va créixer un 0,7% i, concretament, l'augment va ser del 10,5% en el cas del crèdit al consum i del 0,2% en el d'operacions d'adquisició i rehabilitació d'habitatges.

Durant el tercer de 2017, l'entitat assegura que "va consolidar la tendència de millora del negoci bancari típic i de la rendibilitat associada a aquest, en estabilitzar el marge comercial minorista recurrent, que s'ha situat a l’1,55%, fet que suposa sis punts bàsics millor que durant el tercer trimestre de 2016", indiquen. Aquesta "positiva evolució del marge minorista" es produeix principalment per "l'aportació positiva de la nova producció creditícia", assenyala Liberbank, que té una rendibilitat del 2,13%, superior a la mitjana de la cartera productiva, que va ser de l’1,73 %.

La ràtio de capital CET1 de Liberbank va tancar el tercer trimestre al 10,3% i la ràtio de capital total s'ha situat al 12%. Un cop completada l'ampliació de capital en 500 milions d'euros que Liberbank té previst llançar després de la presentació dels comptes trimestrals, l'entitat veurà reforçats els seus nivells de solvència, així com la seva política de dividends, ja que té previst incrementar el 'pay out' des del 20% el 2018, fins al 40% el 2020.

Últimas noticias