Les raons de l'únic analista que cobreix Abengoa i que li dóna un potencial de pujada del 80%

Lionel Pellicer, expert de Carax AlphaValue, és optimista sobre el futur de la companyia però, al mateix temps, aconsella prudència

Per

Bolsamania | 19 jun, 2017

Quan es tracta de revisar el que opina el consens d'analistes sobre Abengoa el panorama és, si més no, desolador. Un únic expert cobreix actualment Abengoa, segons FactSet, i li atorga un preu objectiu de 0,06 euros (cosa que implica un potencial de revaloració de més del 80% des dels nivells actuals de cotització). Es tracta de Lionel Pellicer, analista de Carax AlphaValue, que evita donar una recomanació sobre l'empresa perquè, segons explica, tot està condicionat per l'evolució de la seva reestructuració.

Des de Carax AlphaValue esperen una normalització completa de la situació d'Abengoa "cap a 2020". Segons l'opinió de Pellicer, la reestructuració del deute, amb un ajust de 6.600 milions d'euros, conduirà a una situació "molt millor" a curt termini. Així i tot, matisa que l'import del deute segueix sent significatiu, "especialment en comparació amb l'EBITDA pronosticat". "Aquesta situació millorarà notablement durant els propers dos anys", recalca l'expert, i subratlla que l'execució del pla de reestructuració és clau per a la viabilitat de l'empresa, especialment el moment i el preu dels actius venuts. "Serà crucial, però pot portar alguns anys per ser implementat completament", adverteixen.

Des de Carax AlphaValue esperen una normalització completa de la situació d'Abengoa "cap a 2020"

Abengoa va comunicar el passat 31 de març que s'havia completat la reestructuració financera, una cosa que va quedar reflectit en els resultats del primer trimestre d'aquest any que es van comunicar el 21 de maig i que va ser un benefici de 5.561 milions durant el període. Aquesta sorprenent quantitat, obtinguda en plena crisi de la companyia, es va aconseguir a causa del benefici no recurrent per import de 5.814.000 recollit als comptes de resultats i que provenia de la reestructuració financera.

La dilució massiva ha estat una altra de les conseqüències del procés de reestructuració que destaquen des d’AlphaValue. Els antics accionistes de referència d'Abengoa van passar de controlar el 20% de la companyia a quedar-se només amb el 5%, mentre que els creditors i els nous finançadors (entre els quals destaca Popular, que té la major participació d'Abengoa, actualment del 4,576 %; després de la compra per Santander, caldrà veure què passa amb aquesta participació) es van quedar amb el 95% restant. "És difícil establir una valoració per a l'empresa", reconeix Pellicer, que recalca que aquesta dependrà de l'execució del pla de reestructuració i del calendari, especialment del compliment dels terminis i dels preus obtinguts per la venda d'actius. "Els nostres càlculs, basats en el NAV (valor d'actius nets) i DCF (fluxos de caixa) apunten a una alça substancial (de la companyia), encara que la visibilitat és molt baixa i el risc/recompensa no és molt atractiu a curt termini", afegeixen des d’AlphaValue, des d'on esperen uns ingressos de 2.000 milions d'euros i un EBITDA de dos dígits el 2019, amb un deute net de 1.500 milions d'euros.

CITA AMB ELS ACCIONISTES A FINALS D'MES

Abengoa celebrarà junta general d'accionistes el proper 30 de juny, la primera després de la junta extraordinària del passat 22 de novembre, durant la qual es va votar el nomenament del nou consell d'administració. En aquesta trobada de finals de mes, a més de l'aprovació dels comptes corresponents a 2016, es proposarà la reelecció de Deloitte com a auditor de la companyia. A més, el punt vuitè de l'ordre del dia inclou l'aprovació d'un 'contrasplit' o agrupació d'accions, que serà a la proporció de 100 accions en un. Amb aquesta operació, les accions de classe B, que són les que tenen els minoritaris, passaran a tenir un valor nominal de 0,02 euros. Les de classe A tindran un valor nominal de 2 euros després de l'agrupació.

"És difícil establir una valoració per a l'empresa", reconeix Pellicer, que recalca que aquesta dependrà de l'execució del pla de reestructuració i del calendari

La companyia té pendent la unificació de les seves accions de classe A i B en un sol tipus de títols. La proposta es va dur a l'ordre del dia de la junta de novembre però no va poder votar-se per falta de quòrum. De moment, la mesura està pendent d'aprovar-se i, si aquest any no es convoca junta extraordinària amb aquesta finalitat, la decisió quedarà per al proper.

UN DECLIVI PARAL·LEL A LA CRISI

La fugida d'analistes d'Abengoa va començar a materialitzar-se a partir de gener de 2016. Va ser llavors quan Abengoa va elaborar el seu pla de viabilitat (dibuixant una empresa més petita, centrada en l'enginyeria) després de pactar amb els creditors, al desembre de 2015, una primera línia de liquiditat de 106 milions per afrontar pagaments urgents. A l'arrencada de 2016, vuit analistes cobrien el títol mentre que al febrer n’eren 5 i al març, 3. Durant aquests mesos, Abengoa va continuar negociant amb els creditors mentre executava les primeres desinversions.

El 10 de març, Abengoa va acordar amb els creditors la injecció d'entre 1.500 i 1.800 milions. A l'abril, ja només un expert seguia la companyia i aquesta ha estat la tònica fins al dia d'avui.

Últimas noticias