L'empresariat català reclama "diàleg sense excuses" per resoldre el conflicte polític
Reclamen al Govern espanyol i a la Generalitat recuperar la "imprescindible" relació institucional
Les patronals Foment del Treball i Pimec han cridat que el Govern i la Generalitat, així com les diferents forces polítiques, assumeixin les seves responsabilitats i resolguin el conflicte a Catalunya a través del diàleg, la negociació, la transacció i l'acord "sense excuses".
Així emana del manifest A favor del progrés de Catalunya que les dues patronals han presentat aquest dimecres a la seu de Foment del Treball, en un acte que ha comptat amb la participació dels seus presidents, Josep Sánchez Llibre, de Foment, i Josep González, Pimec.
Al manifest, de deu punts, les patronals catalanes hi adverteixen que els fets que estan passant des de la publicació de la sentència de l'1-O han tingut un impacte negatiu a Barcelona i poden tenir efectes de llarg recorregut si no es redreça la qüestió, que segons ells passa inexorablement pel diàleg, els pactes i la presa de decisions: "És el moment que la política entri en acció". "Correspon a la classe política, i no a la justícia, liderar un cop més, de forma efectiva i resolutiva, la canalització i conducció d'aquest conflicte a l'escenari del pacte", sostenen al manifest, i insisteixen que els governs i les diferents forces polítiques han d'assumir la seva responsabilitat, seure junts i arribar a acords.
RELACIÓ INSTITUCIONAL
Per això, han cridat al Govern espanyol i al Govern català a esforçar-se per recuperar la relació institucional perduda i deixar de banda els interessos electoralistes tenint en compte els moments excepcionals actuals: "Tothom ha de fer passos per recuperar la imprescindible relació institucional".
Les patronals demanen a la política "acabar amb els discursos buits i banals que no aporten solucions ni vies per propiciarlas" i assenyalen que, més enllà del diàleg, que també consideren imprescindible, és moment de passar a l'acció per evitar traslladar a la societat la sensació de desgovern i falta de capacitat per plantejar i aplicar solucions.
"Les Corts Generals i al Parlament han de recuperar el seu paper central i els grups parlamentaris treballar per propiciar un mínim comú denominador que ens permeti sortir d'aquest bloqueig institucional dels òrgans de govern", assenyalen al manifest. Demanen que la política sigui l'única protagonista d'aquesta situació perquè propiciï una desacceleració de l'espiral gens constructiva en què està immersa la situació política.
VIOLÈNCIA
Foment de Treball i Pimec també han lamentat les protestes amb incidents que han ocorregut a Barcelona i altres ciutats de Catalunya des de la publicació de la sentència de l'1-O, i han reclamat el suport polític i social al manteniment de la pau social: "La violència ens fa pitjors com a societat i la condemnem sense pal·liatius".
Han sostingut que l'activitat econòmica necessita seguretat jurídica i la mobilitat garantida, perquè difícilment s'entendria la Catalunya actual sense el seu caràcter emprenedor: "La política ha de ser la que propiciï aquest marc".
Les dues organitzacions també han explicat que aquest manifest és la demostració pràctica que l'entesa és possible perquè, tot i representar diferents sensibilitats, tenen la capacitat d'aparcar els seus punts de divergència en benefici del conjunt de la societat.
A l'acte han assistit el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell; el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, i el president del seu consell d'administració, Pau Relat; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el director de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró; el president del Grup Godó, Javier de Godó, i el conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, entre d'altres.