L'Audiència Nacional suspèn les multes de 194 milions de la CNMC a Apple i Amazon

L'organisme judicial demana que les dues companyies cessin les pràctiques que van donar lloc a la sanció

Per

Bolsamania | 07 feb, 2024

L'Audiència Nacional ha decidit suspendre cautelarment la multa de més de 194 milions d'euros que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va imposar a Apple i Amazon per restringir la competència al market place del gegant electrònic afectant tercers revenedors de productes d'Apple i productes competidors de la companyia de la poma.

Apple Distribution International Ltd (Irlanda) va ser sancionada amb 128,6 milions, mentre que a Apple Inc (EUA) se li reclamaven 15 milions d'euros. En el cas d'Amazon, la multa pujava fins als 50,5 milions.

Ara, la secció número 6 de la Sala Contenciosa Administrativa de l'organisme judicial ha suspès de forma cautelar aquestes multes, segons es recull a la documentació publicada al Centre de Documentació Judicial (Cendoj) i a la qual ha tingut accés La Información.

El tribunal també ha accedit a frenar la prohibició de contractar amb l'administració pública fins que es resolgui el recurs interposat per les dues companyies, tot i que obliga els gegants tecnològics que cessin les conductes que van donar lloc a la sanció de la CNMC.

A les seves al·legacions davant la justícia, tant Amazon com Apple van demanar el fre temporal de l'execució de la resolució a causa de l'impacte econòmic als comptes. Unes peticions que l'Audiència Nacional ha acollit mitjançant la presentació d'una garantia en forma d'aval bancari.

L'origen de la multa de la CNMC es remunta al juliol del 2023, quan l'organisme va posar el focus sobre què les dues empreses havien acordat incloure una sèrie de clàusules als contractes que regulen les condicions d'Amazon com a distribuïdor d'Apple que van afectar la venda de productes Apple i d'altres marques a la web d'Amazon a Espanya.

Per a la Comissió, com a resultat de l'aplicació d'aquestes clàusules, més del 90% dels revenedors que feien servir la web d'Amazon a Espanya per a la venda al detall de productes Apple van quedar exclosos del principal mercat en línia a Espanya.

Així mateix, "els venedors no autoritzats per Apple per vendre els seus productes a la web d'Amazon a Espanya van perdre un important canal de vendes, en la mesura que aquesta web vehicula la major part de les compres en línia de productes electrònics a Espanya", segons la CNMC.

A més, les vendes de productes de la marca Apple en aquest mercat en línia es van concentrar a la pròpia Amazon, reduint-se dràsticament la competència entre revenedors de productes d'aquesta marca, i es van reduir les vendes de productes Apple a través del web d'Amazon a Espanya per part de venedors establerts a altres països de la UE, limitant-se per tant el comerç entre Estats membres.

Tot això, va portar la comissió a apreciar un increment dels preus relatius pagats pels consumidors per la compra de productes Apple al mercat en línia a Espanya.

La CNMC considerava que aquestes clàusules, que contribueixen conjuntament a canviar la dinàmica de venda de productes Apple a la web d'Amazon a Espanya, restringeixen la competència intramarca i intermarca i constitueixen una infracció única i continuada dels articles 1 de la Llei de Defensa de la Competència (LDC) i 101 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), que es va iniciar amb la seva adopció a l'octubre del 2018.

La sanció a Apple i Amazon és la segona més alta que ha imposat la CNMC a la seva història, només per sota dels 203 milions d'euros a les sis principals constructores espanyoles per alterar el procés competitiu en les licitacions de construcció d'infraestructures.

Últimas noticias