La Xina es cobra la venjança: imposarà aranzels antidumping al brandi europeu

La mesura ha estat interpretat com una resposta als aranzels als cotxes elèctrics xinesos

Per

Bolsamania | 08 oct, 2024

El brandi europeu torna a ser protagonista. Les accions de Rémy Cointreau i Pernod Ricard s'han desplomat a la borsa francesa després que la Xina hagi anunciat "mesures antidumping provisionals" sobre les importacions de brandis procedents de la Unió Europea (UE). La mesura, que entra en vigor aquest divendres 11 d'octubre, ha estat interpretada com una resposta als aranzels imposats a les importacions europees de cotxes elèctrics produïts a la Xina.

En concret, Pequín imposarà un impost d'entre el 30,6% i el 39% a les importacions de brandi europeu. Així, el gegant asiàtic fa un gir de 180 graus després que a finals d'agost anunciés que no imposaria nous aranzels a aquests espirituosos. En un comunicat, el Ministeri de Comerç assegurava que hi havia dúmping en les importacions d'aquestes begudes alcohòliques i que existia el risc que "la indústria nacional del brandi pateixi danys considerables".

En aquest comunicat, el ministeri xinès assegurava que es donaven marges de dúmping entre el 30,6% i el 39%, però també que decidia no imposar-hi cap mesura antidumping provisional. La decisió havia estat avançada al maig per Emmanuel Macron, president de França, després d'una reunió amb el seu homòleg xinès Xi Jinping. Amb tot, Pequín va donar un termini perquè les parts interessades poguessin presentar observacions per escrit a l'autoritat investigadora.

"Seguim confiant plenament que les nostres exportacions de conyac a la Xina s'ajusten completament a totes les normes aplicables de l'Organització Mundial del Comerç. També els recordo que, segons l'avaluació detallada de la Comissió Europea (CE), el fonament de la investigació xinesa és qüestionable", va explicar Olof Gill, portaveu d'Agricultura i Comerç de la CE, després de conèixer el resultat de la investigació del Ministeri de Comerç xinès. Gill també va subratllar que l'Executiu comunitari no dubtaria a prendre "totes les mesures necessàries" per defensar els exportadors de la UE.

Si bé la Xina és un mercat important per als fabricants de destil·lats, nombrosos analistes opinen que aquest moviment no és sinó una mesura de càstig pels aranzels imposats als cotxes elèctrics. "La Xina està mostrant a Europa com podrien ser les represàlies si imposa aranzels als vehicles elèctrics xinesos", ha explicat Noah Barkin, assessor principal de Rhodium Group, en declaracions a Bloomberg.

No és estrany que Pequín utilitzi el comerç com a arma de pressió per assolir els seus objectius. Durant els últims trimestres, la Xina ha respost a les sancions imposades pels EUA a la importació de xips i tecnologies avançades per fabricar-les amb restriccions a l'exportació de minerals crítics per a la producció d'aquests semiconductors o d'energies netes.

El conyac es considera un producte d'alt nivell a la Xina, que es ven a preus molt superiors als dels alcohols locals com el baiju. Segons alguns analistes especialitzats, això fa que l'acusació de dúmping sigui "bastant exagerada". Segons dades de Statista, la Xina va importar al voltant de 1.700 milions d'euros en brandi, un 27% més que a l'any anterior. A més, aquesta beguda és el destil·lat més importat a la Xina, amb 43,32 milions de litres importats.

De la mateixa manera, el fet que els aranzels vagin dirigits, sobretot, al conyac no és casualitat: la regió de Cognac, a França, és l'única àrea geogràfica designada per a la producció d'aquest tipus de brandi, i les marques de conyac han de complir amb estrictes regulacions per portar aquest nom. I és que França ha estat el principal defensor dels aranzels als cotxes elèctrics xinesos, mentre que Alemanya n'ha estat el principal opositor. Cal assenyalar que els fabricants alemanys són molt més dependents de les vendes al gegant asiàtic que els seus homòlegs gals.

Últimas noticias