La vacuna d'una sola dosi de Johnson & Johnson genera resposta immune
La farmacèutica segueix amb els seus plans de llançar la seva candidata al març
Les proves en les primeres etapes de la vacuna experimental contra el coronavirus de Johnson & Johnson mostren que ha generat una resposta immunològica en gairebé tots els voluntaris, amb efectes secundaris mínims, després d'una sola dosi.
La companyia espera informar dels detalls d'assajos més avançats a finals d'aquest mes i espera sol·licitar l'autorització de l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units poc després.
Els investigadors que van provar la vacuna en un assaig combinat de fase 1 i 2, que a la seva major part tenia per objecte demostrar la seguretat, van trobar que una o dues dosis de la vacuna generaven respostes tant d'anticossos com de cèl·lules T contra el coronavirus. Els assajos no van ser dissenyats per mostrar si la vacuna protegia les persones contra la infecció o els símptomes del coronavirus, que és el que els assajos de fase 3 en curs estan dissenyats per fer.
En un article publicat al New England Journal of Medicine, un equip internacional d'investigadors que van provar la vacuna en uns 800 voluntaris va dir que les primeres etapes dels assaigs van mostrar que era segura i que probablement hauria de funcionar.
Els experts posen l'accent en el fet que la candidata de Johnson & Johnson "fa el procés molt més fàcil en termes de logística, ja que tots sabem que les actuals vacunes de dues dosis de Moderna i Pfizer han evidenciat traves en la distribució i aplicació", assenyala Naeem Aslam, analista d'AvaTrade. "Els Estats Units, el Regne Unit i Europa estan fent tot el possible perquè la gent es vacuni al més aviat possible, però està molt clar que serà a mitjans de febrer quan el grup de persones més vulnerables haurà rebut les immunitzacions", prossegueix. "Només després d'això, el procés començarà per a la resta de la gent, i això vol dir que hi ha possibilitats que el coronavirus continuï esmorteint les perspectives de creixement econòmic mundial".