La Unió Europea pacta un límit de 180 euros al preu del gas recolzat per Alemanya

L'acord ha comptat amb l'abstenció dels Països Baixos i Àustria, mentre que Hongria s'hi ha oposat

Per

Bolsamania | 19 des, 2022

Els ministres d'energia de la UE han arribat aquest dilluns a un acord que estableix un mecanisme de correcció del mercat per protegir els ciutadans i l'economia davant de preus excessivament alts al gas, que s'activarà quan el megawatt hora superi els 180 euros al mercat de futurs holandès TTF i es produeixi una diferència d'almenys 35 euros amb els mercats internacionals, va informar el Consell de la Unió Europea.

El mecanisme s'aplicarà a partir del 15 de febrer del 2023, quan l'Agència per a la Cooperació dels Reguladors de l'Energia (ACER) realitzarà un seguiment constant dels mercats i si observa que s'ha produït un esdeveniment de correcció del mercat, publicarà un avís al seu lloc web.

Mentre el mecanisme estigui actiu, no es permetrà la realització de transaccions relacionades amb els futurs de gas natural per sobre de l'anomenat 'límit de licitació dinàmica'. El 'límit d'oferta dinàmica' és el preu de referència del gas natural als mercats globals més 35 euros per megawatt hora. Si el preu de referència del gas és inferior a 143 euros, el límit de la licitació dinàmica es mantindrà a la suma de 143 i 35 euros.

Un cop activat, el límit d'oferta dinàmica s'aplica durant almenys 20 dies hàbils. Si el límit de licitació dinàmica és inferior a 180 euros per megawatt hora durant els darrers tres dies laborables consecutius, es desactivarà automàticament.

El límit també es desactivarà automàticament, en qualsevol moment, si la Comissió Europea declara una emergència regional o de la Unió d'acord amb el reglament de seguretat del subministrament, especialment en una situació en què el subministrament de gas és insuficient per satisfer la demanda de gas.

El reglament inclou un mecanisme de suspensió, si s'identifiquen riscos per a la seguretat del subministrament energètic, l'estabilitat financera, els fluxos de gas dins de la UE o els riscos d'augment de la demanda de gas.

El mecanisme de correcció del mercat se suspendrà, en particular si la demanda de gas augmenta un 15% en un mes o un 10% en dos mesos, les importacions de gas disminueixen significativament o el volum negociat al TTF cau significativament en comparació amb el mateix període fa un any.

Els estats membres van acordar que el mecanisme s'aplicarà als contractes de derivats amb un mes d'antelació, tres mesos d'antelació i un any d'antelació. Es refereix al temps durant el qual es pot comprar el contracte a un preu determinat abans que expiri. El límit màxim no s'aplicarà a les transaccions extraborsàries (on els participants negocien directament entre dues parts, sense cotitzar en una borsa), les borses diàries i les borses intradiàries.

"Per fi! Acabem d'arribar a un acord per establir un mecanisme que faciliti una correcció de preus del gas natural si aquests es disparen nou", ha destacat a través de Twitter la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Alemanya ha secundat aquesta mesura, mentre que els Països Baixos i Àustria se n'han abstingut, i Hongria ha votat en contra.

"Hem aconseguit trobar un acord important que protegirà els ciutadans dels preus de l'energia que es disparen. Establirem un mecanisme realista i eficaç, que inclogui les salvaguardes necessàries que ens allunyin dels riscos per a la seguretat del subministrament i l'estabilitat dels mercats financers. Una vegada més, hem demostrat que la UE està unida i no deixarà que ningú utilitzi l'energia com a arma", ha destacat el ministre txec d'Indústria i Comerç, Jozef Sikela.

Últimas noticias