La supressió de l'impost a la generació elèctrica "podria ser negatiu per al sector"

La mesura va ser anunciada aquest dimecres per la ministra de Transició Ecològica

Per

Bolsamania | 20 set, 2018

Els experts valoren aquest dijous la decisió del Govern, anunciada ahir a la tarda, de suspendre l'impost del 7% a la generació elèctrica, la qual cosa suposarà, segons les estimacions de l'Executiu, una rebaixa d'aproximadament el 2% en la factura de la llum.

"La suspensió de l'impost no sorprèn, perque se n'havia parlat, però la veritat és que podria ser negatiu per al sector si es tradueix en la generació de dèficit de tarifa", valoren els analistes de Banc Sabadell.

Segons les estimacions d'aquests experts, i després de la pujada de preus de CO2, el sistema generaria un superàvit d'aproximadament 1.250 milions d'euros (enfront dels 256 esperats en l'ordre de tarifes de 2018) que no compensaria l'eliminació de l'impost (-1.500 milions d'euros).

"Si a més els preus del CO2 corregissin podríem tornar a veure generació de dèficit encara més clara, que haurà de ser compensat amb retallades en els costos regulats. Encara que no és un risc imminent, les companyies potencialment més afectades serien aquelles amb un major component regulat, en concret Xarxa Elèctrica (100% EV regulat) i Endesa (60% EV regulat)", adverteixen des de Banc Sabadell.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va esmentar a més mesurades de protecció al consumidor vulnerable amb la creació d'un nou bo social per a la calefacció durant els mesos d'hivern. Finalment, el ministeri preveu, abans de finals de 2018, estudiar la reforma de l'actual sistema de preus marginalista.

En tot cas, Ribera va indicar que el pla és obrir un debat per a una reforma més profunda en el sector que inclogués el ja comentat altres vegades: el funcionament del pool, sobrecostos diferents a la generació d'electricitat (pagaments per capacitat o interrumpibilitat) i la fiscalitat.

"Restem importància tant al nou bo social (ja que l'actual representa una part molt limitada dels costos) com a la intenció de voler una reforma més profunda o reformular el sistema de formació de preus per evitar els 'windfall profits' de la generació hidro i nuclear. En la nostra opinió, no serà fàcil de canviar ja que el sistema marginalista de fixació de preus és l'utilitzat en la major part dels països de l'OCDE i un govern en minoria parlamentària no facilita abordar un assumpte d'aquest calat", conclouen des de Sabadell.

Últimas noticias