La mort d'Isak Andic aboca Mango a la successió a la seva presidència i accionariat

L'empresari turc tenia el 95% del capital de la tèxtil catalana

Per

Bolsamania | 16 des, 2024

Mango obre una nova etapa. La tèxtil catalana va dir adéu aquest dissabte passat a Isak Andic (Istanbul, 1953; Barcelona, ​​2024), fundador, president no executiu i màxim accionista de la companyia, després d'un accident fatal que li va costar la vida als 71 anys. La seva mort obliga l'empresa, valorada en més de 4.000 milions d'euros, a enfrontar-se a una successió tan inesperada com necessària.

D'una banda, el grup tèxtil ha de nomenar un president nou. De l'altra, Mango ha d'ordenar el seu accionariat, ara que el titular del 95% del capital ha mort. El que sembla segur és que tot 'quedarà a casa'. El desig d'Andic, expressat repetides vegades, és que Mango segueixi sent una empresa familiar. El 5% restant del capital el controla Toni Ruiz, CEO de la companyia i mà dreta d'Andic, que fa just un any va rebre aquest paquet accionarial per part del fundador de Mango.

Sobre això últim, el diari La Vanguardia avança que la lectura del testament es durà a terme als propers dies i determinarà el repartiment concret de les accions de Mango. L'empresari tenia tres fills –Jonathan (1981), Judith (1984) i Sarah (1997)–, fruit del seu matrimoni anterior amb Neus Raig, i fins ara era parella de la golfista Estefania Knuth. Val a dir que, segons la llista Forbes, era la persona més rica de Catalunya i la cinquena d'Espanya, amb un patrimoni valorat en 4.500 milions d'euros.

Dels tres germans només Jonathan Andic forma part del Consell d'Administració de Mango. El fill gran d'Andic va ser vicepresident executiu fins al 2018 i és al capdavant de la línia de roba masculina, Mango Man, que ell mateix va llançar. Per la seva banda, Judith Andic i Sarah Andic no treballen a l'empresa familiar, però sí que són, igual que el seu germà, vocals al consell de Punta Na, la societat que controla els negocis immobiliaris d'Isak Andic. El 100% de la companyia està controlat per Punta Na Holding, que és, alhora, que controla el 95% del capital de Mango. Isak Andic era l'administrador únic de Punta Na Holding.

El que sembla clar és que l'empresa mantindrà el rumb marcat per Andic, que ha anat separant progressivament la propietat i la gestió de la companyia. Durant els darrers mesos, empresaris i professionals aliens a la família que ja formaven part del consell assessor de Mango s'han anat incorporant al Consell d'Administració de la companyia, com ara Marc Puig, president i CEO de Puig. També s'hi han incorporat com a consellers Jordi Constans, conseller independent de Fluidra i antic executiu d'empreses com Danone o LVMH, i Jordi Canals, exdegà de l'IESE.

Aquesta decisió es va produir després d'un període turbulent per a l'empresa, que va acumular pèrdues entre el 2015 i el 2018. L'arribada de Ruiz, llavors com a director financer de la companyia, va començar un procés de sanejament dels comptes que va culminar que Mango tanqués l'últim exercici sense endeutament net. A més, la companyia va aconseguir aquest darrer any fiscal un benefici net de 172 milions d'euros, un 112% més que el 2022, i una facturació rècord de 3.104 milions d'euros, un 15% més. Així mateix, el 2024 va començar bé per a la tèxtil catalana, que va tancar el millor primer semestre de la seva història al juny passat després de registrar una xifra de negoci superior als 1.543 milions d'euros.

L'ambició del grup tèxtil, que compta amb una xarxa de 2.700 botigues, de les quals 800 són pròpies i la resta estan franquiciades, és assolir una facturació de 4.000 milions d'euros i duplicar el benefici el 2026. Aleshores, la companyia també espera incorporar 500 noves botigues a la xarxa. Un dels eixos de l'estratègia de Mango és la seva presència als Estats Units, on l'any que ve preveu obrir dues botigues al mes.

El que sembla estar més lluny és la sortida a borsa, un moviment sobre el qual s'ha especulat moltes vegades, però que, segons La Vanguardia, no està de moment sobre la taula.

Últimas noticias