La lentitud del FROB porta al fet que prescrigui un delicte de la cúpula de Caixa Galícia
L'Audiència Nacional arxiva la causa per un delicte d'administració deslleial
La cúpula de l'extinta Caixa Galícia es lliurarà de seure a la banqueta per administració deslleial. L'Audiència Nacional ha decidit arxivar una de les causes penals que tenia obertes per finançar operacions immobiliàries irregulars atès que el delicte es troba prescrit. El FROB, després de detectar irregularitats en les operacions, va decidir presentar una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció, però ho va fer poc abans que prescrivís el delicte. La Fiscalia va presentar la seva querella quan ja s'havia complert el termini de prescripció del delicte.
El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama Teixeira, el mateix que instrueix la causa penal de Popular, ha decidit arxivar el cas seguint el criteri de la Fiscalia, que va suggerir deixar de jutjar la cúpula de la caixa (concretament, el seu president, tres vicepresidents i el director general) perquè considerava que el delicte d'administració deslleial pel qual els acusava estava prescrit, segons publica aquest dimarts la Voz de Galícia.
Els fets pels quals s'acusava Mauro Varela, Jesús Salvador Fernández Moreda, Alfonso Paz-Andrade, Andrés Fernández-Albalat i José Luis Méndez es remunten al 2005, quan l'entitat va concedir dos préstecs a Miragolf Platja per import de 17 milions i 46,6 milions d'euros, respectivament, amb venciment el 2008 i destinats a la construcció d'un complex turístic a Callosa d'en Sarrià.
Aquests préstecs es van anar innovant en diverses ocasions sense que es realitzessin noves taxacions dels béns donats en garantia, segons va denunciar el FROB, que calcula que el perjudici econòmic d'aquesta operació per a Caixa Galícia va ser d'uns 50 milions d'euros.
La data que es pren com a referència per calcular la prescripció del delicte és 2010, que és el moment en què es va renovar l'escriptura de compravenda de dues finques com a dació en pagament pels préstecs que la companyia no va tornar a l'entitat. Caixa Galícia es va extingir, precisament, el 2010, quan es va fusionar amb Caixanova per donar lloc a NovacaixaGalicia.
El termini de prescripció d'aquest delicte és de cinc anys, que no havien passat quan el FROB va presentar la seva demanda, però sí quan la Fiscalia va fer el mateix amb la querella. Per això, el jutge de l'Audiència Nacional ha decidit arxivar la causa.